Ondanks een groeiende weerstand worden de sancties tegen Rusland met nog eens zes maanden verlengd, zo verklaarden Europese diplomaten tegenover het Duitse Handelsblatt. Italië zou als enige lidstaat van de Europese Unie tegen dit besluit zijn, maar er zijn geen aanwijzingen dat het land een veto zal uitspreken om de sancties tegen te houden.

Met een unanieme goedkeuring van alle 28 lidstaten van de EU is het zo goed als zeker dat deze maatregel volgende week donderdag, na afloop van Europees topoverleg, bekend zal worden gemaakt.

Sancties

De EU legde in 2014 sancties op aan Rusland vanwege de situatie in Oekraïne. De inwoners van de Krim besloten via een referendum om zich aan te sluiten bij Rusland, een klap in het gezicht voor het Europese uitbreidingsproject. Volgens Westerse regeringsleiders draagt Rusland verantwoordelijkheid in de chaos in Oekraïne. Ze wordt ervan verdacht de separatisten in het oosten van het land te ondersteunen.

Europa is het kind van de rekening van het huidige sanctiebeleid. De sancties tegen Rusland raken de Russische economie nauwelijks, terwijl de sancties die Rusland heeft opgelegd aan verschillende Europese landen een veel grotere impact hebben. Ondanks de sancties wordt de levering van aardgas richting Europa gewoon voortgezet, terwijl de export van Europese levensmiddelen richting Rusland aanzienlijk gedaald is.

Alternatieven?

“Na twee en een half jaar van economische sancties roept de vraag zich op of ze hun politieke doel wel bereikt hebben en of er geen alternatieve benaderingen mogelijk zijn”, zo verklaarde Klaus Schäfer van het Comité van Oost-Europese economische relaties tegenover Handelsblatt.

De negatieve effecten van de sancties raken vooral Europa. Waar komt het besluit om de sancties te verlengen vandaan? Voeren Europese diplomaten de agenda van Washington uit? En kan Europa geen beter alternatief bedenken om de impasse in Oekraïne op te lossen?

Lees ook:

merkel-putin

Sancties brengen Europa en Rusland niet dichter bij elkaar