Amerikaanse regering gebruikte ISIS om Assad weg te krijgen

De Amerikaanse regering rekende erop dat de opmars van ISIS in Syrië vanzelf tot capitulatie van de regering Assad zou leiden, zo verklaarde staatssecretaris John Kerry vorig jaar tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Een geheime audio-opname die onlangs door Wikileaks werd vrijgegeven laat horen hoe de Amerikaanse staatssecretaris achter gesloten deuren in gesprek ging met rebellen van de Syrische oppositie.

In het audiofragment van 35 minuten legt John Kerry uit dat het hem niet lukte om de Amerikanen zo ver te krijgen om militair in te grijpen. De Amerikanen probeerde militair ingrijpen te verantwoorden door Assad te beschuldigen van het gebruik van chemische wapens, maar dat plan werkte niet zoals verwacht. Rusland mengde zich in de discussie en bood Assad aan om alle chemische wapens in te leveren en te ontmantelen, waardoor er geen aanleiding meer was om militair ingrijpen in Syrië te rechtvaardigen.

ISIS als pressiemiddel voor Assad

In de uitgelekte audio-opnamen geeft John Kerry niet alleen toe dat hij voor een militaire ingreep was. Ook vertelt hij hoe de Verenigde Staten vanaf een afstandje toekeken hoe ISIS groeide, in de verwachting dat terroristen de regering van Assad omver zouden werpen. Ook dit plan verliep niet zoals gepland, want door de opmars van ISIS zag Rusland zich genoodzaakt Assad te ondersteunen. De Russen bombardeerden eerst de olietransporten van ISIS, om vervolgens het Syrische leger te helpen met de bevrijding van steden als Palmyra en Aleppo.

Deze audio-opnamen bevestigen eerdere berichten dat ISIS door verschillende bondgenoten van de Verenigde Staten geholpen werd. Volgens documenten die Wikileaks eerder naar buiten bracht kregen de terroristen financiële steun van Saoedi-Arabië en Qatar, terwijl Turkije de oliehandel van ISIS faciliteerde.


Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders