Lavrov: “Amerikaanse raketaanval doet denken aan Irak in 2003”

Rusland heeft de Amerikaanse raketaanval op een militaire basis in Syrië scherp veroordeeld. De Russische president Poetin sprak van een daad van agressie tegen een soeverein land, die in strijd is met het internationale recht. Zijn woordvoerder Dmitry Peskov zei in een verklaring dat het Syrische leger al haar chemische wapens al heeft ingeleverd en dat dit destijds ook bevestigd is door de Verenigde Naties.

Volgens Poetin is de raketaanval op Syrië een poging van de Verenigde Staten om de aandacht van de internationale gemeenschap af te leiden van de talloze burgerslachtoffers die er dagelijks vallen in Irak. Daar probeert het Amerikaanse leger met hulp van het Irakese leger gebieden te heroveren op terreurgroepen als Islamitische Staat.

Door de Amerikaanse inmenging in Syrië wordt het volgens de Russische president alleen maar moeilijker om terrorisme te bestrijden. Integendeel, volgens Poetin worden met deze raketaanval nieuwe obstakels opgeworpen die een gezamenlijke aanpak tegen terrorisme onmogelijk maken. Trump beloofde tijdens zijn presidentscampagne nog betere relaties met Rusland en minder Amerikaanse inmenging in buitenlandse conflicten, maar die belofte lijkt de nieuwe Amerikaanse president niet waar te maken.

“Aanval op Syrië doet denken aan Irak”

Volgens Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, doet deze Amerikaanse raketaanval denken aan de militaire invasie in Irak in 2003. Toen viel de VS, samen met het Verenigd Koninkrijk en een paar andere Westerse bondgenoten Irak binnen. “Dat gebeurde toen zonder toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, een grove schending van het internationaal recht”, aldus Lavrov.

In de nacht van donderdag op vrijdag lanceerde het Amerikaanse leger 59 Tomahawk raketten op het militaire vliegveld in Ash Sha’irat, een basis die op 40 kilometer afstand ligt van de stad Homs. Deze raketaanval is volgens Trump een vergelding op het Syrische leger, die hij verantwoordelijk houdt voor de chemische aanval die eerder deze week plaatsvond in de Syrische stad Idlib. Bij deze aanval kwamen ongeveer tachtig mensen om het leven en raakte 200 mensen gewond. Het Syrische leger ontkent verantwoordelijk te zijn voor deze aanval en verklaarde dat ze niet meer over chemische wapens beschikt.

In 2013 publiceerde de Daily Mail een artikel over uitgelekte emails, waarin gesuggereerd werd dat het Amerikaanse leger plannen had om een gifgasaanval uit te voeren en het leger van Assad daar de schuld van te geven. Dat voedt de geruchten dat de chemische aanval een false flag was.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders