Gazprom leent €2 miljard van China voor gasleiding

De Bank of China heeft een lening van €2 miljard verstrekt aan Gazprom, zo schrijft de Russische energiegigant in een persbericht op haar website. De lening wordt gebruikt voor de aanleg van een nieuwe gasleiding, die in de toekomst jaarlijks 61 miljard kubieke meter aardgas van Siberië naar China zal transporteren. Naar verwachting wordt deze nieuwe gasleiding vanaf 2019 in gebruik genomen.

De nieuwe gasleiding heet de ‘Power of Siberia’ en is onderdeel van een belangrijk energiecontract dat in mei 2014 ondertekend werd door het Russische Gazprom en China National Petroleum Corporation (CNPC). Daarmee wordt Rusland een belangrijke energieleverancier voor de snel groeiende Chinese economie.

Gazprom wil euro’s

Het is opvallend dat de Bank of China de lening in euro’s verstrekt, aangezien geen van beide landen de munt gebruikt in het binnenlandse betalingsverkeer. De euro wordt steeds belangrijker als alternatieve handelsmunt en zowel Rusland als China zullen deze valuta zonder problemen accepteren. Met de euro’s kan Rusland goederen uit Europa importeren, waaronder turbines die nodig zijn om het aardgas door de leidingen te transporteren. Een mogelijke leverancier is het Duitse Siemens, dat ook turbines levert voor nieuwe gasleidingen in Iran.

Lees ook:

gazprom-loan-bank-of-china

Gazprom leent €2 miljard van China voor aanleg gasleiding (Bron: Gazprom)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *