VS scherpt sancties tegen Rusland aan

De Verenigde Staten heeft woensdag nieuwe sancties opgelegd aan Gazprombank en Rosneft Oil, twee Russische bedrijven die actief zijn in de olie- en gassector. Ook de VEB bank, die betalingsverkeer voor de Russische regering verwerkt, is doelwit van de nieuwe sancties. De nieuwe sancties zorgen ervoor dat de genoemde bedrijven niet langer aan middellange en lange termijn dollarleningen kunnen komen. Volgens Obama zijn het hardere, maar wel zeer gerichte straffen die geen schadelijke gevolgen zullen hebben voor Amerikaanse bedrijven.

De Verenigde Staten dreigden al langer met het intensiveren van de sancties en het geduld lijkt nu op te zijn. De Amerikaanse sancties kwamen eerder dit jaar als reactie op de Russische inval in de Krim, maar de Russen lijken zich er maar weinig van aan te trekken. Poetin beschouwt de Krim als Russisch grondgebied en langs de grens met Oekraïne zijn naar verluid nog steeds duizenden militairen gestationeerd.

Boemerang-effect

De Russische president Poetin had zijn antwoord op de aanscherping van de sancties snel gereed. Vanuit Brazilië, waar hij aanwezig is voor het zesde topoverleg van de BRICS-landen, gaf hij een duidelijke verklaring af.

“Sancties hebben meestal een boemerang-effect en zullen de relatie tussen de VS en Rusland ongetwijfeld verder in een hoek duwen. Dit is een serieuze aanval op onze verstandhouding met de Verenigde Staten. Ook ondermijnen de sancties de lange-termijn belangen van veiligheid voor de VS en haar bevolking. We staan open om een oplossing te vinden voor deze situatie. Ik hoop dat gezond verstand en de wil om alle problemen op diplomatieke wijze op te lossen zal prevaleren.

De maatregelen die de Amerikaanse regering genomen heeft tegen Rusland zijn, naar mijn mening, in strijd met de belangen van de Verenigde Staten. Ik bedoeld daarmee dat grote bedrijven die in Rusland willen werken door de sancties minder concurrerend zijn dan de grote energiebedrijven uit andere landen. We gaven het grootste Amerikaanse energiebedrijf de kans om aan de slag te gaan in het Arctische gebied. En nu willen de Verenigde Staten dat zelf tegenhouden? De sancties schaden de grootste energiebedrijven, maar waarom doen ze dat? Waarom maken ze opnieuw die fout?

Dit is op zijn minst een zeer onprofessionele aanpak. Vroeg of laat moet er een andere aanpak komen om de internationale problemen op te lossen, maar het leed is dan al geleden.”

Poetin maakt ook van de gelegenheid gebruik om zijn ongenoegen te uiten over de werkwijze van het IMF. Die hebben reeds geld uitgeleend aan Oekraïne, terwijl het land nog steeds niet stabiel is. Het resultaat is wat we nu zien gebeuren in het Oost-Europese land. Het geld was bedoeld om de bankensector van het land te herstellen, maar voor zover ik weet is het meeste geld terechtgekomen bij private banken van Oekraïense oligarchen. Poetin merkt op dat de eerste tranche niet gebruikt is om achterstallige rekeningen voor Russisch aardgas te voldoen, terwijl dat wel de bedoeling was.

Poetin laakt Amerikaanse sancties

Poetin laakt Amerikaanse sancties

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “VS scherpt sancties tegen Rusland aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders