Bitcoin Mining Council onthult details en bevestigt dat Elon Musk ‘geen rol’ heeft binnen de raad

De Bitcoin Mining Council beschrijft zichzelf als een “vrijwillig en open forum van Bitcoin-mijnwerkers die zich inzetten voor het netwerk en zijn kernprincipes”. Volgens de officiële website is haar mandaat het bevorderen van transparantie, het onderschrijven van goede praktijken en het stimuleren van Bitcoin-educatie. Aan het hoofd van de council staat MicroStrategy CEO Michael Saylor en de organisatie bestaat uit een groep energiebewuste Noord-Amerikaanse Bitcoin-mijnbouwbedrijven.


De Bitcoin Mining Council heeft donderdag een formeel debuut gemaakt nu het debat over de milieu-impact van het digitale activum verhevigt. De milieu-impact werd eind mei voor het eerst aangehaald door Elon Musk. Musk heeft sindsdien echter verduidelijkt dat hij geen rol zal hebben bij de raad. Ook de Mining Council benadrukt dit: “Elon Musk heeft geen rol bij de BMC. De omvang van zijn betrokkenheid was het deelnemen aan een educatieve call met een groep Noord-Amerikaanse bedrijven om Bitcoin mining te bespreken.”

De raad bevestigde dat het volledig onafhankelijk is van het Bitcoin-netwerk zelf en geen intenties heeft om de decentralisatie ervan te verstoren. “We streven er niet naar om de gedecentraliseerde aard van Bitcoin of zijn kernprincipes te veranderen, maar werken eerder aan het vergroten van het bewustzijn over Bitcoin en Bitcoin-mining.” De raad voegde eraan toe dat het energieverbruik van Bitcoin volgens hen een kenmerk is, geen fout, en dat het een enorme netwerkbeveiliging biedt. 

Het energieverbruik van wereldwijde mijnbouwactiviteiten is onlangs in de schijnwerpers komen te staan in de nasleep van de opmerkingen van Musk over de gevolgen voor het milieu. De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index schat dat het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Bitcoin momenteel ergens tussen dat van Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten ligt.

Na recente overheidsmaatregelen neemt de dominantie van China op het gebied van hashsnelheid af, terwijl die van de Verenigde Staten toeneemt, omdat mijnbouwbedrijven gebruik kunnen maken van goedkope hernieuwbare energie in staten als Texas.Steeds meer bedrijven vestigen zich in de VS, aangetrokken door deze overvloed aan hernieuwbare energie.