Craig Wright wint vonnis bij verstek: Bitcoin.org moet Bitcoin-whitepaper verwijderen

De zelfbenoemde Satoshi Nakamoto en voorstander van Bitcoin SV, Craig Wright, heeft een rechtszaak gewonnen waarin hij beweert dat bitcoin.org inbreuk heeft gemaakt op zijn auteursrecht omdat het de Bitcoin whitepaper host. Wright won bij verstek nadat de eigenaar van de website, onder het pseudoniem “Cøbra”, ervoor koos geen verweer te voeren. Bitcoin.org moet nu het Bitcoin-whitepaper verwijderen, een mededeling plaatsen waarin wordt verwezen naar het vonnis van de rechtbank, en 48.600 dollar betalen om de juridische kosten van Wright te dekken. Cøbra heeft op Twitter gereageerd op de uitspraak.  

Wright’s juridische vertegenwoordiging, Onter LLP, vierde de overwinning als “een belangrijke ontwikkeling in Dr Wright’s zoektocht naar gerechtelijke rechtvaardiging van zijn auteursrecht op zijn Witboek.”  “Dr. Wright wenst de toegang tot zijn ‘White Paper’ niet te beperken,” schreef Onter senior associate Simon Cohen. “Hij is het er echter niet mee eens dat het wordt gebruikt door aanhangers en ontwikkelaars van alternatieve activa, zoals Bitcoin Core, om die activa te promoten of anderszins verkeerd voor te stellen als zijnde Bitcoin, gezien het feit dat ze de visie voor Bitcoin zoals hij die in zijn White Paper heeft uiteengezet niet ondersteunen of ermee in lijn zijn.”

In januari stuurde Wright brieven naar bitcoin.org, bitcoin.com en bitcoincore.org, waarin hij eiste dat ze kopieën van het Bitcoin-witboek van hun websites zouden verwijderen en beweerde dat ze inbreuk maakten op zijn intellectuele eigendom. In april kreeg Wright toestemming om Cøbra per e-mail te dagvaarden buiten de jurisdictie van het Verenigd Koninkrijk, waarbij de exploitant van bitcoin.org vanaf 26 april 22 dagen de tijd had om te reageren.

Vorige maand twitterde Cøbra dat zij de deadline hadden gemist. In reactie op speculaties dat ze de deadline gemist zouden hebben om anonimiteit te bewaren, zei Cøbra: “Nee. Ik ben niet komen opdagen omdat verdedigen tegen onzin tijdverspilling is.”