Dit zijn de manieren om bitcoin te kopen

Beleggen in bitcoin is populairder dan ooit. Als je voor jezelf hebt besloten dat bitcoin een mooie uitbreiding van je portfolio is, dan is het nu tijd om bitcoins te kopen. Als je geen ervaring hebt met bitcoins of andere cryptomunten wil je vast weten hoe je deze kunt kopen. Er zijn namelijk verschillende manieren om bitcoin te kopen. In dit artikel lees je er meer over.

Waar kan ik bitcoins kopen?

Bitcoins kun je online kopen. Er zijn verschillende platformen die het kopen en verkopen van bitcoins faciliteren. Grofweg zijn er drie manieren om bitcoins te kopen. Via een exchange, via een wisselkantoor of door ze te kopen van een andere gebruiker. Ieder van deze manieren heeft voor en nadelen. Hieronder beschrijven we de voor- en nadelen van deze methodes.

Via een online wisselkantoor

Bitcoin kopen via een online wisselkantoor is misschien wel de makkelijkste manier. Je kunt hier bitcoin en allerlei andere cryptomunten kopen via iDeal. Op deze manier bitcoin kopen is misschien wel de makkelijkste manier, maar niet de goedkoopste. Wisselkantoren rekenen transactiekosten. Gemiddeld genomen rekent een wisselkantoor 1% transactiekosten. Dat lijkt misschien niet veel, maar op een groot bedrag tikken deze bedragen flink aan. Bij de meeste online wisselkantoor is er strenge controle. Dat kan betekenen dat de identificatieprocedure wat langer in beslag neemt, waardoor je niet gelijk kunt beginnen. Dat kan een nadeel zijn. 

Via een exchange

Je kunt ook bitcoins kopen via een exchange.  Ben je van plan om bitcoins aan te kopen? Let dan goed op de bitcoin koers. Is deze aan het dalen, dan is dit een goed moment om in te stappen. Een exchange verkoopt zelf geen bitcoins, maar brengt kopers en verkopers bij elkaar. Net als bij een wisselkantoor rekent een exchange wel transactiekosten, maar de kosten zijn minder. Het kopen van bitcoins via een exchange is wel wat ingewikkelder. Via een exchange kun je ook handelen. Je maakt dan de coins waarmee je wilt handelen over naar de wallet van de betreffende exchange. Exchanges hebben systemen om te bepalen welke coins bij welk account horen. Voor de blockchain is er maar een eigenaar gekoppeld aan een wallet. Staan jouw coins op een wallet bij de exchange? Dan ben je theoretisch gezien zelf dus niet de eigenaar. Je coins zijn in beheer bij de exchange. Zelf heb je de privésleutels niet. Dat brengt gevaren met zich mee. Is de beveiliging van een exchange niet goed op orde, dan kunnen ze een makkelijk doelwit voor hackers zijn. Wordt een exchange gehackt dan kun je in het ergste geval al je cryptomunten kwijt zijn. 

Via een verkoper

Er bestaan ook online marktplaatsen waarop je rechtstreeks van een andere verkoper coins kunt kopen. Je hebt dan geen registraties en verificaties. Deze manier van bitcoins kopen is een stuk anoniemer. De kosten zijn vaak ook hoger dan bij een wisselkantoor of via een exchange. Op dit soort marktplaatsen zijn ook vaak oplichters actief. Vanwege het anonieme karakter en het aantal oplichters dat actief is, is deze manier niet aan te raden. Wil je toch op deze manier bitcoins kopen, let dan op of de verkoper een goede rating heeft en deze vaker transacties heeft gedaan. 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders