Drie tips om beter te investeren tijdens een beurscrash

De Dow Jones begon 2018 net onder de 25,000 punten. Vandaag staat hij onder 23,500.  Op het platform van Vestle stond de AEX 25 begin januari vorig jaar op 557, terwijl de index tijdens het schrijven van dit artikel op 480 punten stond. Er zijn nog veel meer voorbeelden, maar laten we gewoon zeggen dat vorig jaar geen goed jaar was voor beursbeleggers over heel de wereld. Bijna iedere beursindex kwam slecht uit het jaar.

Toch is dit geen reden om te panikeren. Het kan zelfs een periode zijn om te juichen. Iedere beurscrash biedt namelijk de mogelijkheid om een betere belegger te worden. Hier volgen drie tips om beter te beleggen tijdens een beurscrash:

1. Niet verkopen

Deze eerste tip is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. De reden waarom aandelen en dus een beurs crashen is omdat steeds meer mensen verkopen. Een groter aanbod van aandelen drukt de prijs naar beneden. Hoe meer mensen verkopen, hoe zwaarder de beurscrash.

Toch is het belangrijk om niet te verkopen tijdens een beurscrash. Je verliezen staan niet vast tot je je aandelen verkoopt. Beurzen recupereren altijd. Kijk maar naar de beurzen na de financiële crash in 2008. Hoewel het een paar jaar geduurd heeft, staat alles weer netjes in het groen.

Je zal waarschijnlijk een drang voelen om je contactpersoon bij Vestle op te bellen met het bevel om alles te verkopen tijdens een crash, maar deze drang moet je weerstaan. Een crash is onvermijdelijk. Het maakt deel uit van beleggen. Verwacht het, en verkoop je aandelen niet.

2. Overweeg om bij te kopen

Warren Buffett staat erom bekend te piekeren als de beurs het goed doet en blij te zijn als de beurs het slecht doet. Bij een beurscrash zijn aandelen namelijk vaak spotgoedkoop. Voor de crash was alles uiteraard een stuk duurder. Nu is het dus tijd om wat bij te kopen, iets dat uitermate gemakkelijk kan op een online platform zoals dat van Vestle.

Hierbij is het belangrijk om ofwel na te denken over wat mensen altijd nodig hebben (een dak boven hun hoofd, een goede gezondheid, en eten) en in dit soort bedrijven te investeren, ofwel om naar de trends van vandaag te kijken (artificiële intelligentie, gezondheidszorg, robotica) en daar in stabiele bedrijven te investeren.

3. Balanceer je portfolio

Een beurscrash is ook een goed moment om je beleggingsportfolio te herwaarderen. Hoeveel procent heb je belegd in aandelen met een grote marktkapitalisatie? Hoeveel in obligaties? Hoeveel in vastgoed, grondstoffen, edele metalen, enzovoort.

Het platform van Vestle maakt het gemakkelijk om dit allemaal in een oogopslag te zien. Het is gevaarlijk om te veel geld in één categorie te stoppen, aangezien een beurscrash vaak alle aandelen in deze categorie naar beneden trekt.

Hou deze drie tips in het hoofd tijdens een beurscrash, en je zal er beter voor staan dan de meerderheid van beleggers. Verkoop niet, koop echter bij, en kijk of je portfolio wel goed gebalanceerd is tussen de verschillende types investeringen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders