Sinds de verkiezing van Trump is het optimisme op de Amerikaanse aandelenmarkt ongekend. De Dow Jones index sloot maandag 0,1% hoger op 20.8937 punten en bereikte daarmee voor de twaalfde dag op rij een nieuw record. Daarmee staat de index op de langste winstreeks sinds 1987. Sinds begin november is de Dow Jones al met bijna 3.000 punten gestegen, een indrukwekkende rally waar verschillende verklaringen voor gegeven kunnen worden.

De meest positieve uitleg voor deze rally is dat beleggers vertrouwen hebben dat het beleid van Trump goed zal uitpakken voor de Amerikaanse economie. Door meer fiscale stimulering enerzijds en meer importbeperkingen anderzijds wil Trump de binnenlandse economie een nieuwe impuls geven.

Critici lezen de stijging van de Dow Jones index als een vlucht richting de dollar, waarbij de voorkeur momenteel uitgaat naar aandelen boven obligaties. Ook signaleert de stijgende aandelenmarkt een periode van oplopende inflatie. Daardoor vlucht vermogen richting aandelen, maar ook richting edelmetalen als goud en zilver.

Lees ook:

lynx-dow-jones

Dow Jones index op langste winstreeks sinds 1987 (Grafiek via Lynx)