Banco Espirito Santo krijgt bailout van bijna €5 miljard

De centrale bank van Portugal heeft gisteravond een nieuw reddingspakket onthuld om de noodlijdende Banco Espirito Santo bank overeind te houden. Een paar weken geleden nog verklaarde de centrale bank dat de bank in kwestie nog genoeg buffers had om een schok op te vangen, nadat er twijfels in de markt kwamen over de degelijkheid van de bankbalans.

De Banco Espirito Santo kwam in de problemen nadat accountants ‘onregelmatigheden’ in de boeken hadden gevonden. “Het werd duidelijk dat er snel een oplossing gevonden moest worden om de spaartegoeden te garanderen en de veiligheid van het financiële systeem te waarborgen”, zo verklaarde Carlos Costa, gouverneur van de Portugese centrale bank.

Geen bail-in

Van een bail-in is geen sprake, want vermogende spaarders en obligatiehouders met senior bonds blijven buiten schot. Achtergestelde obligatiehouders en aandeelhouders moeten voor de verliezen opdraaien. Had een aandeel van de bank drie maanden geleden nog een waarde van meer dan een euro, afgelopen vrijdag was daar nog maar €0,12 van over bij het sluiten van de handel.

Afgelopen woensdag rapporteerde de bank een verlies van €3,6 miljard in de eerste helft van dit jaar, veel hoger dan de €2 miljard waar rekening mee werd gehouden door de Portugese centrale bank. Men hoopt dat de bank met de kapitaalinjecties van €4,9 miljard geherstructureerd kan worden, zodat de gezonde onderdelen verkocht kunnen worden.

Banco Espirito Santo

De Banco Espirito Santo bestaat al sinds 1869 en heeft door de jaren heen verschillende activiteiten ontplooid. Zo werd de bank volgens de Wall Street Journal aandeelhouder in veel verschillende bedrijven, van verzekeraars tot industriële ondernemingen. Ook beschikte de bank over een hotelketen en over vastgoed in Portugal en Brazilië. Ook onderhield de bank een eigen verzekeringstak. Het balanstotaal van de bank was aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar ruim €82 miljard.

Koersverloop van Banco Espirito Santo (Bron: Wall Street Journal)

Koersverloop van Banco Espirito Santo (Bron: Wall Street Journal)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders