Afgelopen weekend hebben de banken in Panama hun deuren gesloten, om op dinsdag 1 oktober pas weer open te gaan. Deze ‘bank holiday’ van vijf dagen is volgens de centrale bank van Panama nodig om de technische systemen te moderniseren. Dat klinkt als een geloofwaardige verklaring, ware het niet dat de bankvakantie voor de bevolking van Panama als een complete verrassing kwam. De timing is ook opmerkelijk, want juist dit weekend zouden veel inwoners van Panama hun salaris moeten ontvangen. Ook creditcardbetalingen en overboekingen tussen banken kunnen tot 1 oktober niet doorgevoerd worden. De pinautomaten en andere diensten van de banken waren het afgelopen weekend buiten gebruik.

Het gegeven dat de centrale bank van Panama deze ‘upgrade’ niet van tevoren heeft aangekondigd voedt de speculatie dat er meer aan de hand is. Ook in Panama heeft men de verhalen uit Cyprus meegekregen. Ook herinneren ze zich misschien nog wel de bankvakantie in Argentinië in 2001, waarbij de munt gedevalueerd werd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Spaarders verloren geen geld, maar wel koopkracht!

Panamese balboa

De valuta van Panama is de balboa, een munt die 1:1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Het briefgeld in circulatie bestaat uit Amerikaanse dollars, balboa bankbiljetten zijn er niet. Het is de vraag of de spaartegoeden op de bank zijn uitgedrukt in balboa of dollars. Dat kan een groot verschil maken als de centrale bank van Panama besluit haar munt te devalueren tegenover de dollar. Dollarbiljetten zijn in dat geval het meest veilige cash geld.

Misschien maken we ons teveel zorgen en betreft het inderdaad alleen een upgrade van het betalingssysteem. Hoe dan ook, de schrik kan voor de bevolking al genoeg reden zijn om wat extra cash in huis te halen.

Bank holiday in Panama

Bank holiday in Panama (Foto van Ticketspy.nl)

Goudstandaard seminar