JP Morgan betaalt megaboete van $13 miljard

JP Morgan heeft een megaboete van $13 miljard betaald voor de fraude met hypotheekleningen. Tussen 2005 en 2007 verkocht de bank hypotheekleningen van dubieuze kwaliteit door aan Fannie Mae en Freddy Mac. Ook Bear Stearns – de bank die in 2008 werd overgenomen door JP Morgan – had in die tijd slechte hypotheekleningen doorverkocht aan beleggers die niet goed op de hoogte werden gebracht van de risico’s van deze financiële producten.

De miljardenboete is slechts een druppel op de gloeiende plaat, gezien de totale omvang van de schade die de slechte hypotheekleningen de economie hebben toegebracht. In 2011 werd bekend dat de Amerikaanse bankensector tijdens en vlak na de financiële crisis van 2008 in totaal $16 biljoen aan “financiële hulp” heeft ontvangen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verliezen die beleggers wereldwijd geleden hebben door de slechte hypotheekleningen.

JP Morgan stapelt boetes

Eind september schreven we al over de boete die JP Morgan boven het hoofd hield. In dat bericht gaven we al aan dat de boete mogelijk $11 miljard zou kunnen bedragen. Het bedrag is uiteindelijk nog $2 miljard hoger uitgevallen. Van de totale boete gaat $9 miljard naar de Amerikaanse overheid en $4 miljard naar programma’s die huiseigenaren die moeite hebben om hun hypotheek te betalen.

Russia Today schrijft dat JP Morgan Chase sinds 2008 al $22 miljard aan boetes heeft moeten betalen voor naar schatting 18 verschillende overtredingen. In de laatste kwartaalcijfers heeft de bank al $9,2 miljard af moeten schrijven vanwege boetes. Tevens maakte ze bij de presentatie van de laatste cijfers bekend dat de bank een potje van $23 miljard apart heeft gezet voor toekomstige boetes. De CEO van JP Morgan, Jamie Dimon, liet toen al ontvallen dat de winst in de nabije toekomst onder druk blijft staan door schadeclaims.

Schadeclaims

Het feit dat een bank zoveel miljarden opzij zet voor schadeclaims geeft ons de indruk dat er meer zaken niet deugen bij deze bank. Vorig jaar boekte JP Morgan, de grootste zakenbank van de Verenigde Staten, overigens nog een nettowinst van ongeveer $20 miljard. In het derde kwartaal verdampte de winst door de boetes. Het verlies per aandeel kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op $0,17, tegenover een netto inkomen van $1,40 per aandeel in dezelfde periode van vorig jaar.

In september trof JP Morgan nog een schikking van $920 miljoen, omdat ze derivaten verkocht waarvan de risico’s niet duidelijk gecommuniceerd werd. Handelaren hebben $6 miljard aan verliezen geleden op deze derivaten.

JP Morgan betaalt $13 miljard boete

JP Morgan betaalt $13 miljard boete

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders