De risico’s van de derivatenpositie van Deutsche Bank worden zwaar overschat, omdat de daadwerkelijke blootstelling maar een fractie is van de totale nominale waarde. Dat zei Stuart Lewis, hoofd van de afdeling risicobeheer van de bank, in een interview met Die Welt am Sontag.

“Het risico van ons derivatenboek wordt gigantisch overschat. De totale derivatenpositie lijkt met €46 biljoen zeer groot, maar dat getal is compleet misleidend. De netto blootstelling voor Deutsche Bank is veel kleiner en vergelijkbaar met dat van andere investeringsbanken.”

deutsche-bank2‘Risico derivaten veel kleiner’

Deutsche Bank heeft in de afgelopen jaren haar totale derivatenpositie geleidelijk afgebouwd naar €46 biljoen. Maar als je de netto blootstelling van Deutsche Bank aan deze contracten uitrekent kom je volgens Stuart Lewis uit op een bedrag van ongeveer €41 miljard.

“We proberen ons bedrijf minder complex te maken en bouwen onze derivatenportefeuille af. Jaren geleden hebben we een gedeelte daarvan al in een andere afdeling ondergebracht”, aldus het hoofd risicobeheer.

De netto blootstelling aan derivaten is dus ‘maar’ €41 miljard, maar ook dat is nog steeds een gigantisch bedrag. Door een schadeclaim van $14 miljard zakte de waarde van het aandeel Deutsche Bank onlangs naar een absoluut dieptepunt. Op een gegeven moment was de marktkapitalisatie van de bank nog amper €20 miljard. Als de impact van die schadeclaim al zo groot is, wat moeten we dan verwachten als er iets mis gaat met de derivatenportefeuille van de grootste bank van Duitsland?

Derivaten

Derivaten zijn financiële contracten die hun waarde ontlenen aan een onderliggende waarde, maar die de koers van de onderliggende waarde niet rechtstreeks beïnvloeden. Die onderliggende waarde kan een aandeel zijn, maar ook een wisselkoers, een rentestand of een grondstof.

Derivaten bieden handelaren de mogelijkheid om met geringe inleg te speculeren op prijsveranderingen, maar tegelijkertijd zijn het ook instrumenten die bedrijven kunnen gebruiken om prijsrisico af te dekken.