Handelen in CFD’s: vermijd deze fouten

Sparen levert tegenwoordig maar weinig meer op. Sommige banken brengen zelfs negatieve spaarrente in rekening. Net daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven. Een van deze alternatieven is beleggen in financiële producten zoals CFD’s. Wat moet je weten voordat je begint met handelen in CFD’s? Wij vertellen je hieronder wat de meest gemaakte beginnersfouten zijn, zodat jij ze kunt vermijden.

Niet voldoende research doen

Om succesvol te kunnen handelen in CFD’s, moet je je huiswerk doen. Zo raden we je aan meer te lezen over wat CFD’s zijn en hoe ze werken. Ook loont het de geschiedenis van de koers van het product waarin je wilt investeren te analyseren en de markt te leren kennen. Bestudeer bijvoorbeeld hoe de koers in het verleden reageerde op bepaalde gebeurtenissen. De CFD-markt wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren, denk aan de politiek, economie of zelfs het weer. 

Maak daarna een account aan bij een van de beste CFD brokers van Nederland. Deze brokers bieden namelijk een educatiecentrum aan waar je heel wat informatie vindt over beleggen in handelsinstrumenten als CFD’s. Raadpleeg dus zeker dit educatiecentrum om meer bij te leren over CFD’s voordat je van start gaat. 

Bovendien geven de beste CFD brokers je de kans om een demo account aan te maken. Met deze account kun je gratis CFD’s kopen en verkopen en verschillende strategieën uitproberen. 

Doe je niet voldoende research, dan loop je het risico al je geïnvesteerde geld te verliezen. Het loont daarom dus zeker om je tijd te nemen en je huiswerk te doen.

Niet gebruikmaken van een strategie of plan

Investeer niet in CFD’s zonder dat je een strategie hebt. Dit hangt nauw samen met voldoende research doen. Zoek de strategie die het beste bij je past en pas deze eerst toe met de demo account van de broker. Zo weet je hoe de strategie werkt zonder dat je geld verliest.

Daarnaast is het hebben van een plan ook heel belangrijk. Beslis in welk instrument je wilt investeren, of je short of long gaat en wat het maximale bedrag is dat je wilt beleggen. Hoelang houd je je positie open? Wanneer plaats je een stoporder? Dit zijn allemaal vragen die je op voorhand moet beantwoorden. 

Zet niet al je kapitaal in één keer in

Een derde veel gemaakte beginnersfout: al je kapitaal in één keer inzetten. Dit is veel te riskant. Keldert de koers, dan ben je al je geld kwijt. De CFD-markt is erg volatiel. De prijs schommelt continu en de kans is groot dat er plots een omkering plaatsvindt. Zelfs als je een stoporder hebt geplaatst, kun je zo mogelijk heel wat geld verliezen.

Daarom wordt aangeraden om niet meer dan 2% van je beschikbare saldo in te zetten per transactie. Daarnaast is het een goed idee om je beleggingen te spreiden. Open daarom verschillende posities en investeer in andere markten of sectoren. 

Let ook op met het gebruik van een hefboom. We vertellen je hieronder meer over.

Gebruik geen te hoge hefboom

Het kan verleidelijk zijn om een hoge hefboom te gebruiken als je belegt in CFD’s. Zo kun je namelijk meer winst maken. Maar het omgekeerde principe geldt ook: zakt de prijs van het product, dan maak je ook meer verlies. 

Stel daarom op voorhand een bepaalde limiet in. Tot welke prijs wil je gaan? Hiervoor kun je bijvoorbeeld een stoporder gebruiken. We vertellen je hieronder meer over waarom het belangrijk is om een stoporder in te stellen.


Geen stoporders gebruiken

Wil je weinig risico op verlies lopen? Maak dan gebruik van een stoporder. Met een stoporder kun je handelsinstrumenten kopen of verkopen als de koers een bepaald prijsniveau bereikt.

Zo kun je automatisch winst of verlies nemen. Je beperkt zo het verlies of vergrendelt de winst die je hebt gemaakt.

Probeer je verlies niet terug te winnen

Lijd je verlies? Probeer dit dan niet terug te winnen. Het kan verleidelijk zijn om verloren geld terug te verdienen, maar dit werkt niet altijd als gehoopt. Geld verliezen maakt nu eenmaal deel uit van beleggen. Er wordt namelijk geschat dat tussen de 74% en 89% van de beleggers geld verliest met CFD handel. Werkt je strategie niet, dan kun je best van tactiek veranderen. Blijf realistisch wanneer je een positie opent en handel zonder emoties. 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders