Bron: Rien Meijer

Bij een negatieve spaarrekening krijg je geen rente, maar moet je betalen om te mogen sparen. Hoe waarschijnlijk is dit scenario en wat kun je doen?

Banken rekenen al (bijna) negatieve rente

De rente op spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden komt niet meer boven de 0,3% uit. En bij de grote banken niet boven de 0,02%. Bij Triodos Bank en Van Lanschot-dochter Evi staat de spaarrente zelfs op 0%.

Vermogende klanten van Van Lanschot hebben al een negatieve spaarrente. Deze is -0,2% boven de €2,5 miljoen en -0,4% boven de €5 miljoen. Insinger Gilissen rekent vanaf 1 januari 2020 een negatieve rente van -0,35%.

Bij Bunq zijn vermogende klanten het slechtste af. De bank rekent 3 cent ‘bewaargeld’ per €1000, zodra je saldo boven de €100.000 uitkomt. Met een saldo van €150.000 is dat omgerekend €547,50 per jaar.

ECB de boosdoener

Voornaamste ‘boosdoener’ is de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Europese Unie en bepaalt de hoogte van de rente. Die rente is al lange tijd extreem laag. Dat komt omdat de ECB niet wil dat mensen sparen, maar juist geld uitgeven. Dat is goed voor de economie.

In de tussentijd hebben banken flink last van de lage rente. Naar eigen zeggen maken ze zelfs verlies op het bewaren van spaargeld van particulieren. Banken onderzoeken of en hoe ze deze verliezen kunnen doorberekenen aan hun klanten. Maar ze zijn huiverig om (als eerste) een negatieve spaarrente in te voeren voor particuliere spaarders, vanwege de nadelige publiciteit die dat ongetwijfeld zal opleveren.

Wat doen spaarders?

Wij vroegen 7000 panelleden wat zij zouden doen bij een negatieve spaarrente. De meesten (23%) stappen in eerste instantie over naar een bank die nog wel wat rente geeft. Ook het geld van de bank halen en thuis bewaren, scoort met 20% hoog. Het thuis bewaren van grote bedragen is risicovol, vooral vanwege de kans op verlies of diefstal.

Wat vindt de Consumentenbond?

Wij vinden spaargeld van de bank halen ongewenst. Daarom stuurden wij op 12 november 2019 een brandbrief naar minister Hoekstra van Financiën. We vroegen hem om een wettelijk verbod op negatieve spaarrente, in elk geval tot €100.000.

In reactie op onze brief liet de minister weten dat hij ‘een negatieve rente voor gewone spaarders zeer ongewenst’ vindt. Ook vindt hij het ‘van groot belang dat gewone spaarders voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent.’ Een wettelijk verbod komt er helaas (nog) niet. Een gemiste kans wat ons betreft.

ABN Amro geeft goede voorbeeld

Een dag na onze oproep deed ABN Amro een belofte. De bank zegt geen negatieve spaarrente te rekenen voor klanten met maximaal €100.000 op hun spaarrekening. Hiermee zegt ABN Amro ongeveer 95% van zijn klanten te vrijwaren. Of spaarders met meer dan een ton op hun rekening op enig moment wél gaan betalen voor hun spaargeld is niet bekend.

Wat doen de andere grote banken?

Andere banken willen (nog) geen concrete toezeggingen doen of alleen op korte termijn. De Volksbank rekent tot €100.000 geen negatieve rente in 2020. Hierna bekijkt de bank de situatie van jaar tot jaar. ING zegt alleen dat een negatieve rente voor consumenten niet aan de orde is. De Rabobank verklaart ‘niet van plan te zijn de rente onder nul te brengen voor onze spaarders.’

Alternatieven bij negatieve spaarrente

Maar er zijn meer alternatieven als jouw bank een negatieve spaarrente invoert. Zo kun je overstappen naar een andere aanbieder. In onze online Spaarrentevergelijker zie je in 1 oogopslag dat de spaarrente bij veel kleinere banken hoger ligt dan bij de 3 grote banken. Bijvoorbeeld bij: NIBC Direct, LeasePlan Bank of Knab.

Spaardeposito

Als je voor langere tijd zekerheid zoekt, kun je het spaargeld dat je niet direct nodig hebt ook op een spaardeposito storten. Het nadeel hiervan is dat je het geld tussentijds niet of alleen tegen hoge kosten kunt opnemen. Ook loop je rente mis als de spaarrente tussentijds weer omhoog gaat. Maar dat lijkt de komende tijd niet erg waarschijnlijk.

Matras of oude sok

De optie om je geld van de bank te halen en thuis te bewaren in een matras of een oude sok blijft over. Dat is niet verboden, maar boven de €542 per persoon (2020) ontkom je ermee niet aan het betalen van vermogensbelasting. Bovendien kleven er risico’s aan. Het geld kan verloren gaan door brand of inbraak. De aanschaf van een brand- en inbraakwerende kluis is in dat geval een serieuze overweging.