De volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt zakte deze maand naar het laagste niveau sinds februari 2007. Beleggers lijken zich allerminst zorgen te maken over het herstel van de economie en over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Oekraïne. De aandelenmarkt kabbelt voort en doet dat per saldo in een opwaartse trend. Maar hoe verhoudt de volatiliteit van nu (of van de afgelopen tien jaar) zich ten opzichte van vorige crises?

De volgende grafiek, die we tegenkwamen op Zero Hedge, laat de jaarlijkse volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 aandelen sinds 1929 zien. Zoals je kunt zien was de paniek onder beleggers sinds de beurscrash van 1929 niet meer zo groot geweest als tijdens de laatste crisis van 2008 en 2009. In elk geval waren beleggers meer onder de indruk van de laatste financiële crisis dan van de dotcom crisis, de beurscrash van 1987 (‘Black Monday’) en de oliecrisis. De rode balkjes geven de tien jaren aan waarin de gemiddelde volatiliteit het grootst was.

Hoewel de volatiliteit weer gezakt is naar het laagste niveau sinds begin 2007 is er zeker nog geen sprake van een all-time low. De aandelenmarkt was in de jaren ’60 en midden jaren ’90 nog lager dan nu, te zien aan de groene balkjes op de grafiek.

Volatiliteit aandelen sinds 1929

Volatiliteit aandelen sinds 1929