deutsche-bank-hoofdkantoorIn 2013 sprak de Deutsche Bank (DB) over de noodzaak om de divisie Asset Wealth Management (AWM) sneller te laten groeien. Ceo Ansu Jain sprak in augustus van dat jaar nadrukkelijk de wens uit, dat in 2015 het aantal ultra rijke cliënten met meer dan 50% gegroeid zou zijn ten opzichte van 2013. In 2011 genereerde AWM een winst voor belastingen van € 800 miljoen. Voor 2015 voorzag het management graag een winst voor belastingen van € 1,7 miljard. Volgens het management bood de divisie AWM de kortste weg naar het herstel van de winstgevendheid van de hele bank. Die moest in 2015 uitkomen op een Return on Equity van 12%.
deutsche-bank-grafiek

De man, die verantwoordelijk was voor deze missie, heette Michele Faissola, een veteraan en vertrouweling van Ansu Jain. Hij was in september 2012 aangesteld als eerste man bij AWM en zag zich voor een bijzondere opgave gesteld. In de periode 2011 – 2012 was er veel onduidelijkheid over de toekomst van deze divisie. Sommige onderdelen gingen in de verkoop. De onduidelijkheid over de toekomst van AWM en van heel de Deutsche Bank zorgde ervoor, dat in de eerste helft van 2012 meer dan € 16 miljard wegstroomde. Daar kon Faissola weinig tegen doen. Zolang er potentiële kopers op de deur klopten, was het juridisch not done om achter nieuwe en vertrekkende klanten aan te jagen. De uittocht van klanten ging gepaard met een even grote uittocht van ervaren medewerkers binnen alle divisies van de bank. In 2011 en 2012 waren er heel grote twijfels over de handel en wandel van de toenmalige ceo Joseph Ackerman. Aandeelhouders dwongen hem in 2012 op te stappen.
deutsche-bank-net-revenues

Toch is het begrijpelijk, dat DB ondanks alle strubbelingen en onduidelijkheden in 2012 alsnog de knoop doorhakte en besloot opnieuw prioriteit te geven aan AWM. Deze activiteiten werken met heel aantrekkelijke marges. Zo kende de divisie wealth-management van marktleider een RoE van 53,5%. Wealth Managent van Credit Suisse kwam in 2012 tot een RoE van 33,7%. AWM kwam in datzelfde jaar niet verder 13%. Dat was heel magertjes, maar bood tegelijkertijd het nodige perspectief. Met een geschatte marktomvang van vele biljoenen euro’s leek dit de beste en snelste manier om de zwaar gehavende winstgevendheid van banken op te krikken en een van de snellere manieren om te werken aan de nieuwe kapitaalseisen.
deutsche-bank-income

De opdracht van Faissola ging gepaard met veel tegenvallers. De belangrijkste was misschien wel de aanhoudende uittocht van belangrijke seniormedewerkers. Die uittocht duurt tot vandaag voort en heeft ertoe geleid dat de bank een proces is begonnen tegen HPM Partners in New York. De aanklacht luidt, dat deze beleggingsadviseur in een jaar tijd meer dan 12 medewerkers bij Deutsche Bank heeft weggelokt. Hun vertrek betekende ook, dat een onbekend aantal cliënten met hen meeging. Vermogensbeheer laat zich immers het best omschrijven als people’s business. Alleen al in 2012 ging er voor een bedrag van $ 550 miljoen samen met vier medewerkers de deur uit.

De rechter moet nu bepalen of de ex-medewerkers en HPM Partners het spel netjes gespeeld hebben. Dat zal echter aan de feitelijke situatie weinig afdoen. Ondanks alle tegenslagen staat Deutsche Bank nog steeds binnen de wereldwijde top tien met 380 miljard onder beheer.
deutsche-bank-income-taxes 

Deutsche Bank is de laatste jaren herhaaldelijk op een kwalijke manier in het nieuws gekomen. De bank was betrokken bij het Liborschandaal en wordt ervan verdacht meegewerkt te hebben aan manipulatie van de goudprijs. Daarbij verbleken de problemen binnen AWM. Het is dan ook niet vreemd, dat de koers van het aandeel naar het laagste niveau gedaald is in 10 jaar. Is het aandeel daarmee aantrekkelijk voor de belegger?  Met een verwachte koers-winstverhouding van nog geen 7 voor 2014 en een herstel van de omzet- en winstgroei in het eerste kwartaal van 2015 lijkt het antwoord ‘ja’ te moeten zijn. Er schuilen echter nog wel twee belangrijke addertjes onder het gras. De eerste is dat van de kapitaalseisen in het kader van Basel 3. Het ziet ernaar uit dat DB hieraan kan voldoen, maar zekerheid is er nog niet. De tweede is dat van de schandalen en de daarmee samenhangende boetes. Is met het goudmanipulatieschandaal het laatste lijk uit de kast gevallen? Overigens is het de verwachting, dat AWM in 2015 zijn doelstellingen zal waarmaken.

BELANGRIJK:

– Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: info@corwijtvliet.nl
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
– U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
nog niet automatisch ontvangt.
– Maak ook kennis met de nieuwsbrief Crash Investor.