De financiële markten maken zich minder zorgen over een Brexit, nu de laatste peilingen wijzen op een meerderheid voor het kamp dat bij de Europese Unie wil blijven. Van de ondervraagden gaf 45% aan bij de EU te willen blijven, terwijl 42% voor een vertrek uit de Europese Unie zegt te stemmen. In een andere peiling van de Sunday Times lagen de verhoudingen op respectievelijk 44 en 43 procent, opnieuw een nipte meerderheid voor het ‘blijven’ kamp.

De peilingen gaven voor de moord op het Britse parlementslid Jo Cox nog een meerderheid aan vóór een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Zij was tegenstander van een Brexit en volgens sommige analisten heeft dat invloed gehad op de publieke opinie in Groot-Brittannië. Hoe groot de impact van deze moord is geweest op de campagne en op de financiële markten, dan is moeilijk te zeggen. Maar het is wel opvallend dat na deze aanslag de goudprijs weer hard onderuit ging de aandelenkoersen omhoog schoten.

Goudprijs omlaag, aandelen omhoog

Vandaag opende de goudkoers 1,5% lager op $1.280 per troy ounce, terwijl de AEX index 2,9% hoger van start ging en tien punten hoger staat dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Vooral de financials stuwen de beurs omhoog. De AEX noteert op het moment van schrijven ongeveer 433 punten. Ook elders in Europa staan de aandelenmarkten stevig in de plus door de afnemende Brexit stress. In Duitsland staat de DAX 2,9% hoger, terwijl in Parijs een plus van 2,8% op de borden staat. In het Verenigd Koninkrijk staan de aandelen 2,3% hoger. Ook op de valutamarkt zien we dat de zorgen over een Brexit wat afnemen. Het Britse pond steeg met ruim een procent ten opzichte van de euro.

Lees ook:

brexit

Beurzen herstellen en goudprijs daalt door afnemende zorgen ‘Brexit’