Alleen winnaars in de Dow Jones index

De Dow Jones index krijgt weer nieuwe impuls, want er worden binnenkort drie andere bedrijven aan de index toegevoegd. Hewlett Packard, Bank of America en Alcoa maken plaats voor Goldman Sachs, Nike en VISA. De wisseling van de wacht is een periodiek terugkerend fenomeen in de Dow Jones index. Door de andere samenstelling wordt de index opnieuw berekend met een andere Dow Divisor. Hoe dit precies in zijn werk gaat kunt u lezen in deze twee artikelen op Marketupdate. De manier waarop de index berekend wordt is opmerkelijk, want als de onderliggende waarde van alle aandelen met $1 stijgt of daalt levert dat een verandering van 7,5 punten op in de Dow Jones index.

Winnaars

Het aandeel van deze zakenbank is dit jaar al met 25% gestegen en staat door dit positieve nieuws vandaag al 3,54% in de plus op $165,14 per aandeel. Ook Nike doet het dit jaar goed met een koerswinst van 27%. Vandaag steeg het aandeel met 2,17% naar $66,82. De derde nieuweling in de Dow Jones index is VISA, de creditcard maatschappij die dit jaar al 18% in beurswaarde is gestegen. VISA won vandaag 3,38% op de beurs en noteert $184,59.

De nieuwe aandelen zijn allemaal zogeheten ‘winnaars’, bedrijven die de wind in de rug hebben en die goede resultaten laten zien. Deze aandelen kunnen de Dow Jones index verder opstuwen naar nieuwe hoogte. De drie aandelen die uit de index gaan zijn de zogeheten ‘losers’, omdat ze nauwelijks hersteld zijn van de klap in 2008.

Door relatief zwakke aandelen uit de index te halen en te vervangen voor groeiaandelen krijgt de index een nieuwe impuls. Daardoor lijkt het weer of de economie beter draait, want velen zien de Dow Jones helaas nog steeds als een indicator voor de staat van de Amerikaanse economie.

Volgens Wim Grommen is het continu aanpassen van de samenstelling de belangrijkste reden geweest voor de explosieve stijging van deze aandelenindex.

dowjones-index

De Dow Jones index krijgt drie nieuwe aandelen om de index weer een impuls te geven (Bron: WSJ)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *