Nederlandse banken hebben €57 miljard aan slechte leningen

Nederlandse banken hadden eind 2012 voor €57 miljard aan slechte leningen op de balans staan, zo blijkt uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers. In dat bedrag zitten hypotheken, consumptieve kredieten en bedrijfsleningen. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal slechte leningen met ongeveer 10% gestegen, want eind 2011 werd er nog voor €52 miljard aan slechte leningen aangetroffen op de balansen van banken. Het aantal slechte leningen (dat zijn leningen met een langere betalingsachterstand) is sinds 2008 bijna verdubbeld, want in dat jaar registreerde PwC nog maar €32 miljard aan slechte leningen.

Meer slechte leningen in Europa

Op Europees niveau groeit het aantal slechte leningen nog steeds. Weliswaar is de stijging minder groot dan in 2009 en 2010, maar het totaal loopt nog steeds op. Eind 2012 stond er €1.187 miljard aan slechte leningen op de balans bij Europese banken, een toename van bijna €100 miljard ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met 2008 is het aantal slechte leningen in Europa meer dan verdubbeld, want toen stond de teller nog op €514 miljard.

Als we dieper in de cijfers van PriceWaterhouseCoopers duiken (PDF) zien we dat het aandeel van de PIIGS-landen in het totaal aan slechte leningen blijft toenemen. In 2008 waren banken in de PIIGS-landen nog verantwoordelijk voor 27,24% van alle slechte leningen in Europa, eind vorig jaar was dat gestegen tot 42,12% van het totaal!

Stresstest

Dat belooft nog wat voor de nieuwe stresstest van Europese banken, waarbij de risico’s van alle activa op de balansen van verschillende grote Europese banken in kaart worden gebracht. De stresstest neemt ook de interne risicobeoordeling van banken onder de loep, met als doel het vertrouwen van financiële markten in de Europese bankensector te versterken. In samenwerking met de nationale toezichthouders zal de ECB twaalf maanden uittrekken voor een grondige analyse. In november 2014 zullen de resultaten daarvan bekend worden gemaakt. We zijn benieuwd hoe onderstaande grafiek er dan uit ziet…

slechte-leningen-europese-banken

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Nederlandse banken hebben €57 miljard aan slechte leningen

 • 30 oktober 2013 om 00:43
  Permalink

  Ik werk bij een bank waar zakelijke kredietverlening dagelijkse kost is en onderschrijf dat het heel slecht gaat met mkb leningen. Haal je geld nu het nog kan uit dit casino en reduceer je financiële blootstelling zoveel als mogelijk aan dit monetaire systeem.

  Beantwoorden
 • 30 oktober 2013 om 08:15
  Permalink

  Interessante data….wat leren we hier uit?

  1. bij NL is eea net niet verdubbeld tov 2008. Bij de meeste landen is het meer dan verdubbeld en soms wel verdrievoudigd
  2. De toename van 10% afgelopen jaar in NL is hoger dan de 8% EU toename…maw gaat het sneller berg afwaarts in NL en dan in EU
  3. Schuld moet gedragen worden door de overheid/burgers als het fout gaat. Je zou dus de NPL moeten vertalen naar NPL per inwoner. Als je dit doet staat NL plots hoog in de gevarenzone.
  4. Al eens gekeken naar de ’top 50′ bedrijven in NL en welke bedrijven hierin zwaar vertegenwoordigd zijn in de top 10? Vraag is hoe een niet producerende bedrijfstak (banken/verzekeringen) zoveel winst kan maken en wie dit moet betalen?

  Wat mij mateloos irriteert is het feit dat ik als ‘spaarder’ zorg dat de banken uberhaupt bestaan en kunnen doen wat ze doen. Voor dit ‘risico’ ontvang ik een schamele 1% rente terwijl de salarissen van ‘mijn’ werknemers (bankpersoneel) toch zeer bovengemiddeld is en dan nog niet te spreken van de riante bonussen die men zich toeeigent. De wereld op zijn kop vindt ik maar wie gaat hier iets aan veranderen.

  Ja Floesh…….de uitdaging bestaat erin de chips tijdig van de speeltafel te halen maar vraag is naar waar ze dan naartoe moeten

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders