‘Italië staat klaar om Monte dei Paschi te redden’

De Italiaanse overheid staat klaar om het noodlijdende Monte dei Paschi te redden, indien het de bank niet lukt om voor het einde van dit jaar de benodigde €5 miljard aan extra kapitaal op te halen. Dat schrijft Reuters op basis van bronnen binnen het Italiaanse ministerie van Financiën. Vorige week gingen er al geruchten dat de regering bereid zou zijn voor €2 miljard aan bankobligaties op te kopen, om die vervolgens om te zetten in aandelen.

Met een dergelijke reddingsplan kan de Italiaanse regering twee vliegen in één klap slaan. Niet alleen is de bank dan voorlopig gered, ook blijven obligatiehouders mogelijke verliezen bespaard als zij hun bankobligaties aan de overheid kunnen slijten. De keerzijde is dat er belastinggeld wordt gebruikt om een bank overeind te houden die gefaald heeft, een vorm van ‘moral hazard’ waar de bail-in ’template’ juist een einde aan moest maken.

Het gerucht dat de Italiaanse regering bereid zou zijn de bank overeind te houden werden door beleggers enthousiast ontvangen. Het aandeel van Monte dei Paschi sloot maandag 3,7% hoger.

Italië vreest bail-in

De Italiaanse regering vreest de gevolgen van de bail-in, omdat Italianen een aanzienlijk deel van hun spaargeld in de vorm van bankobligaties bewaren. Deze leningen werden aangeprezen als een veilig en beter renderend alternatief voor spaargeld, maar wat veel Italianen zich niet realiseerden is dat deze obligaties buiten het Europese depositogarantiestelsel vallen. Moeten er banken gered worden via de bail-in, dan kunnen Italiaanse spaarders miljarden verliezen.

Monte dei Paschi heeft de ECB extra tijd gevraagd om het benodigde kapitaal op te halen, maar dat verzoek werd niet gehonoreerd. Het zal dus een hele klus worden om rond de kerstdagen obligatiehouders zo ver te krijgen hun obligaties om te wisselen voor aandelen en nieuwe investeerders te vinden die het avontuur aandurven. Het staatsfonds van Qatar zou bereid zijn €1 miljard in de oudste Italiaanse bank te stoppen, maar dat is niet genoeg om de bank overeind te houden.

“Een publieke interventie wordt steeds waarschijnlijker, nu de omstandigheden verslechteren en de tijd begint te dringen. Dit wordt een van de hoogste prioriteiten van de nieuwe Italiaanse regering”, zo verklaarde financieel dienstverlener Kepler Cheuvreux tegenover Reuters.

Monte dei Paschi di Siena, la seconda banca più antica tra quel

Monte dei Paschi nog steeds in de gevarenzone

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders