De kwartaalcijfers van Apple in drie grafieken

Apple heeft gisteren de kwartaalcijfers voor het derde fiscale kwartaal van 2013 bekendgemaakt. De elektronicafabrikant uit Cupertino behaalde in de maanden april, mei en juni een totale omzet van $35,3 miljard. Onder de streep bleef een nettowinst van $6,9 miljard over, omgerekend is dan $7,47 per aandeel. Vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar was de omzet dit jaar iets hoger ($35,3 versus $35 miljard), maar onder de streep bleef er minder over. Vorig jaar haalde Apple nog een nettowinst van $8,8 miljard uit de verkoop van iPhones, iPads, MacBooks en andere gadgets. Dat liet zich vertalen naar een winst per aandeel van $9,32.

Nieuwssite Quartz verzamelde alle kwartaalcijfers van Apple sinds 2007 en maakte daar de volgende drie grafieken van. Daaruit valt af te leiden dat Apple de laatste tijd meer last heeft van de concurrentie. Het bedrijf verkoopt nog steeds veel gadgets, maar moet genoegen nemen met een lagere gemiddelde winstmarge. Op het hoogtepunt van 2012 haalde Apple een buitengewoon riante winstmarge van 47% op de omzet. In het laatste kwartaal was dat 36,9%.

Beleggers waren niet enthousiast over de cijfers van Apple. Het aandeel AAPL verloor gisteren 1,72% van haar waarde en sloot op een koers van $418,99.

Omzet, winst en winstmarge Apple
Omzet, winst en winstmarge Apple

Omzet, winst en winstmarge van Apple sinds 2007 (Grafieken van Quartz)

Samsung

De grootste concurrent van Apple in de markt voor smartphones en tablets is het Zuid-Koreaanse Samsung. Deze fabrikant komt op 26 juli met cijfers over het afgelopen kwartaal. Voor beleggers is dat een mooi moment om de balans op te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.