China passeert de VS als grootste importeur van olie

De Financial Times schrijft dat we nog even moeten wachten voordat we kunnen concluderen dat China echt de grootste importeur van olie geworden is. Amerikaanse importeurs schroeven hun import traditioneel wat terug in de laatste maand van het jaar, zodat ze wat voorraden weg kunnen werken en daardoor minder belasting betalen.

De import van olie in de VS – zowel ruwe olie als geraffineerd product – zakte in december naar 5,98 miljoen vaten per dag, het laagste niveau sinds februari 1992. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de US Energy Information Administration. In dezelfde maand steeg de Chinese import van olie naar 6,12 miljoen vaten per dag. “China lijkt de VS te hebben ingehaald als grootste importeur van ruwe olie en olieproducten”, aldus grondstoffenanalist Eric G. Lee van de bank Citigroup.

De Amerikaanse netto import van ruwe olie veert in januari traditioneel sterk op ten opzichte van december, waardoor men nog niet met zekerheid kan zeggen dat China de grootste importeur van olie ter wereld is. De Chinese cijfers over de import in januari zijn al bekend, die kwam uit op 6,30 miljoen vaten per dag.

Op jaarbasis is de VS de nog steeds de grootste netto importeur van olie, maar de achterstand wordt razendsnel ingelopen door de Chinezen. In 2012 zakte de import van de VS naar het laagste punt in 20 jaar tijd tot gemiddeld 7,14 miljoen vaten per dag. Op langere termijn bezien zal China pas eind 2013 of ergens in 2014 de Verenigde Staten inhalen als grootste importeur van olie. Zakenbank Goldman Sachs zag deze ontwikkeling al wat langer aankomen, want ruim een jaar geleden zeiden ze al dat China de VS in één tot anderhalf jaar zou inhalen.

Deze verandering zegt niet alleen iets over de oliebehoefte van de twee landen, maar ook over de productiecapaciteit van beide landen. De VS wist haar olieproductie het afgelopen jaar op te schroeven tot 800.000 vaten per dag. Dat was de grootste stijging in productie in de VS in 150 jaar tijd. Daaaast exporteerde de VS meer olie naar opkomende economieën in Zuid-Amerika en Afrika.

Onlangs werd bekend dat de VS in 2012 meer olie heeft geïmporteerd uit het Midden-Oosten dan in de voorgaande jaren. Gegevens uit 2011 laten zien dat China vooral olie importeert uit Saoedi-Arabie, Angola, Iran, Rusland en Oman.

China haalt meeste olie uit Saoedi-Arabie (Bron: Resourceinvestor.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.