VS importeerde in 2012 meer olie uit Midden-Oosten

De VS is ondanks de 'schaliegasrevolutie' niet minder afhankelijk geworden van olie uit het Midden-Oosten. Een opvallende constatering, omdat de berichtgeving over de productie van schaliegas vaak anders doet vermoeden. Amerika haalt nog steeds heel veel olie weg uit het Midden-Oosten, zo schrijft de Financial Times vandaag. Weliswaar levert schaliegas een bijdrage aan de energieproductie van de VS, want de binnenlandse productie was in 150 jaar niet meer zo hard gestegen als het afgelopen jaar. Toch is het een illusie dat Amerika spoedig onafhankelijk zal zijn van olie uit het Midden-Oosten, omdat de productie uit schaliegas daarvoor simpelweg nog niet toereikend is.

Raffinage

Daar komt bij dat de raffinagecapaciteit van de VS nog niet is afgestemd op de olie van het Bakken veld in Noord-Dakota en het Eagle Ford veld in Texas. Dat is zeer lichte en hoogwaardige olie, terwijl de olieraffinaderijen in de VS vooamelijk zijn ingericht op de verwerking van zwaardere olie uit het Midden-Oosten. De schaliegasontwikkeling in de VS heeft er vooral voor gezorgd dat het land minder lichte olie invoert uit landen als Nigeria, maar nog steeds veel zwaardere olie haalt uit andere gebieden. De olie uit het Midden-Oosten blijft om die reden nog onmisbaar voor de Amerikaanse economie.

Golfregio onmisbaar

De golfregio als geheel was in 2012 verantwoordelijk voor meer dan 25% van de totale import van olie, het hoogste percentage in negen jaar tijd. Ook andere golfstaten zien een ongebruikelijk hoge vraag naar olie vanuit de VS. Koeweit verscheepte sinds 1998 niet meer zoveel olie over de Grote Oceaan. Analisten verwachten dat de trend van de eerste maanden van 2012 ook in december nog heeft doorgezet. 

De olieproductie van de VS werd na de olieramp van BP in de Golf van Mexico even gehinderd. Enige tijd mochten platformen geen olie meer boren en waren nieuwe boringen uit den boze. Deze daling werd met het opschalen van de productie van de schaliegasvelden deels opgevangen. Volgens Milliondollarwayblog, een weblog dat dagelijk schrijft over de oliemarkt, is de productie in de Golf van Mexico verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de Amerikaanse olieproductie. Het Bakken schaliegasveld levert 12% van de binnenlandse productie op.

Amerika importeerde het afgelopen jaar meer olie uit het Midden-Oosten dan de afgelopen negen jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.