China wil helft aardgas Iran kopen

China wil de helft van al het aardgas kopen dat Iran de komende jaren gaat exporteren, zo meldt The Iran Project. Dat is het resultaat van een bijeenkomst tussen het Chinese ministerie voor energie en het Iraanse ministerie van internationale zaken en handel. China heeft belangstelling voor aardgas uit Iran, omdat de winning van aardgas in eigen land veel moeilijker en kostbaarder is.

De samenwerking tussen beide landen moet nog verder uitgewerkt worden, maar de intenties zijn tijdens de bijeenkomst van afgelopen zondag al duidelijk gemaakt. Sinds het opheffen van de internationale sancties tegen Iran kan het land haar rijke olie- en gasvoorraden weer op de markt brengen.

Sancties Iran

Kort na het opheffen van de sancties stuurde Iran een grote handelsdelegatie naar Europa, waar verschillende handelscontracten getekend werden. Niet veel later stuurde het land een bericht de wereld in dat ze haar olie en gas voortaan alleen nog maar in euro’s zou afrekenen, in plaats van Amerikaanse dollars. India betaalt sinds kort ook met euro’s voor olie uit Iran.

Het is bij ons niet bekend of ook China het aardgas in euro’s zal afrekenen, of dat men toch gebruik zal maken van dollars of Chinese yuan. Door de helft van alle aardgasexport te kopen wordt China opeens een belangrijke handelspartner voor Iran.

Zhang-Yuqing-Zamani-Nia

China heeft grote belangstelling voor aardgas uit Iran

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *