Grafiek: Grondstoffen extreem ondergewaardeerd

Grondstoffen zijn sinds het begin van de jaren zeventig niet meer zo goedkoop geweest ten opzichte van de Dow Jones aandelenindex. De volgende grafiek laat de verhouding zien tussen de Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) en de aandelenindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven.

De laatste keren dat grondstoffen in verhouding zo goedkoop waren was aan het begin van de jaren dertig, het begin van de jaren zeventig en rond het millennium. Dat waren toevallig ook de momenten waarop de dollar veel koopkracht verloor ten opzichte van goud.

In 1934 werd de dollar gedevalueerd van $20,67 naar $35 per troy ounce, terwijl de goudprijs in 1971 een grote inhaalslag maakte toen Nixon de belofte verbrak om dollars tegen een vaste prijs in te wisselen voor goud.

Grondstoffen relatief goedkoop ten opzichte van Dow Jones index (Via twitter)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Grafiek: Grondstoffen extreem ondergewaardeerd

 • 28 september 2017 om 20:44
  Permalink

  Grondstoffen extreem ondergewaardeerd of Dow Jones extreem overgewaardeerd?
  De vraag is of voormelde huidige verhouding nog wel op gaat. Het kan zijn dat de huidige commodity markten vooruitlopen op een door de Fed veroorzaakte recessie. De financiële geschiedenis leert dat afname van kredietvraag, krimpen van de balansen van de mondiale Centrale Banken en rente verhogingen in bijna 90% van de gevallen tot een recessie leidt. Ook zitten de V.S. huishoudens stevig in de schulden (auto financiering) en die moeten afgelost worden, dus weer kapitaal-krimp. Het gevaar bestaat dat de banken door concurrentie en kredietvraag uitval, marge verkrapping, niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, zeker bij een negatieve spaarrente, wanneer fiscale-politieke diefstal niet meer gepikt wordt.Dan wordt het deposito garantie stelsel, chaos en restricties op banken runs hebben een fatale politieke en maatschappelijke uitwerking.

  Beantwoorden
 • 29 september 2017 om 16:11
  Permalink

  Zijn de grondstoffen ondergewaardeerd of is de Dow Jones aandelenindex extreem overgewaardeerd ik denk het laatste.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders