Prijzen grondstoffen dalen niet meer, maar ze stijgen evenmin…

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Is het eindelijk gedaan met de prijsdaling van grondstoffen? Dat vraagt menig belegger zich steeds vaker vertwijfeld af. Die prijsdaling zette in 2011 in en dat is alweer heel wat jaartjes geleden. De beleggers stellen zich die vraag, omdat ze de aandelenmarkt te duur vinden en rijp voor een forse correctie. Op de obligatiemarkt leeft alweer een paar maanden de angst voor een renteverhoging. De markt voor grondstoffen staat bekend niet gecorreleerd te zijn aan die twee markten, je bent er als belegger veilig als het met aandelen en/of obligaties misgaat. Een herstel van de prijzen zou ook een godsgeschenk zijn voor zulke verschillende bedrijven als Glencore of Royal Dutch Shell, maar ook voor landen als Brazilië en Australië met hun grote voorraden aan grondstoffen.

bbg-commodities-indexSteeds meer analisten beginnen inderdaad te geloven, dat het einde van de prijsdaling of al een feit is of in ieder geval op korte termijn staat te gebeuren. Ze wijzen er ter staving op dat in veel gevallen de prijs voor steeds meer grondstoffen beneden de kostprijs is gezakt met als gevolg dat producenten hun productie gaan verminderen. Het beste voorbeeld biedt de energiesector. Grote jongens als Shell en Exxon zien zich gedwongen om het ene project na het andere stop te zetten, terwijl de kleine schalieproducenten al meer dan duizend platforms hebben stilgelegd.

Grondstoffen onder druk door China

Maar daar houdt het goede nieuws volgens hen op. Er zal geen furieus herstel volgen op de diepe prijsdaling zoals dat in de recente geschiedenis meestal het geval was. De belangrijkste oorzaak heet als zo vaak China. De honger van dit land naar grondstoffen is grotendeels gestild door de economische hervormingen. Een tweede China heeft zich echter nog niet aangediend en het is maar de vraag er ooit een nieuw China zal komen.

soybean-productionGenoemde diepe ingrepen zijn er het bewijs van, dat de prijs nagenoeg de bodem bereikt heeft. Dat wil weer niet zeggen dat het herstel aanstaande is. In sommige landen neemt de productie van grondstoffen nog fors toe. Dat is dan te danken aan de zwakte van de nationale munt. De Braziliaanse reaal is zo verzwakt ten opzichte van de dollar, dat het met gemak de prijsdaling van 2% voor soja in dollartermen compenseert. Sterker nog, uitgedrukt in de nationale valuta is de prijs met maar liefst 68% gestegen! Dankzij die prijsstijging zal er komend jaar waarschijnlijk een recordoogst van de Braziliaanse velden komen. Internationaal zal dat geen positieve bijdrage leveren aan een herstel van de prijs voor soja.

Voorraden

En dan gaan sommige sectoren nog gebukt onder wel zeer grote voorraden. Volgens het Internationaal Energie Agentschap wemelt het op zee van tankers die tot de nok gevuld zijn met olie. Volgens de FAO zijn de graanvoorraden in een decennium nog niet zo hoog geweest. Het zijn allemaal factoren die een snel herstel van de prijzen in de weg staan. En dan is er nog de geschiedenis. Die leert dat een grondstoffencyclus wel eens 20 tot 40 jaar kan duren. De huidige cyclus duurt pas vier jaar! Beleggers kunnen wel eens heel veel geduld moeten oefenen.

Cor Wijtvliet

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

big-machine

Prijsherstel grondstoffen kan nog lang duren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo