OPEC: “Olieprijs boven $100 was abnormaal”

De olieprijs van meer dan $100 per vat voor de prijsdaling van 2014 was een ‘abnormale’ situatie die niet meer houdbaar was. Dat concludeert de nieuwe topman van de organisatie van olieproducerende- en exporterende landen (OPEC), Mohammed Barkindo. Ook was de prijsstijging naar $147 per vat in 2008 volgens hem onhoudbaar en waarschijnlijk zelfs schadelijk voor de wereldeconomie. Vanaf nu moet de OPEC zoeken naar een “ongrijpbare eerlijke prijs”, aldus de OPEC-topman.

De olieprijs stond in 2014 nog boven de $100 per vat, maar die prijs bleek onhoudbaar toen Saudi-Arabië besloot de oliekraan wagenwijd open te zetten. Gecombineerd met het toenemende aanbod van schalie-olie uit de Verenigde Staten, een stijgende olieproductie in Rusland en de terugkeer van Iran op de oliemarkt ontstond er een structureel overschot, dat tot op de dag van vandaag de olieprijs onder druk zet.
OPEC tijdperk voorbij?

Het oliekartel heeft in 2014 haar grip op de markt verloren door een toenemende olieproductie in landen die niet tot de OPEC behoren. Daarnaast zette het akkoord met Iran kwaad bloed bij Saudi-Arabië, omdat met het opheffen van de Westerse sancties er een nieuwe concurrent was bij gekomen. Iran heeft de potentie om heel veel olie te produceren tegen een zeer lage gemiddelde kostprijs.

Zo lang de grote olieproducerende landen het niet eens kunnen worden over het beperken van de productie zal de prijs onder druk blijven staan. Dat verwacht ook het Internationaal Energieagentschap. Volgens de topman van het Russische oliebedrijf Rosneft is het oliekartel van de OPEC zo goed als uitgestorven. De stijging van de olieprijs sinds het begin van dit jaar werd de afgelopen weken weer gedeeltelijk teruggedraaid. De prijs zakte in een paar weken van bijna $50 naar $40 per vat.

oil-well-pixabay

OPEC: “Olieprijs van $100 was abnormaal”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders