Schandaal Volkswagen drukt platinaprijs omlaag

De platinaprijs bereikte woensdag het laagste niveau in 6,5 jaar tijd, omdat men zich door het schandaal bij Volkswagen zorgen maakt om een teruglopende vraag naar platina. Dit edelmetaal wordt gebruikt voor katalysatoren van dieselauto’s. Nu gebleken is dat dit type auto van Volkswagen niet zo schoon zijn als eerder werd aangenomen vreest men een daling van de vraag naar dit type auto’s en daarmee een daling van de vraag naar platina.

Platinaprijs omlaag

De platinaprijs zakte naar $925,30 per troy ounce, het laagste niveau sinds januari 2009. Sinds het begin van deze week is de prijs van platina met 4,6% gedaald, terwijl andere edelmetalen als goud en zilver respectievelijk 1,3% en 2,6% goedkoper werden.

Palladium, het edelmetaal dat gebruikt wordt om de uitstoot van benzineauto’s te verlagen, werd deze week juist meer waard. Op het moment van schrijven kost een troy ounce palladium $631, het hoogste niveau in meer dan twee maanden tijd.

“Het groeiverhaal – als er al een groeiverhaal was voor dieselauto’s in de VS – is er niet meer. Dat neemt wat potentieel opwaarts potentieel voor platina weg”, zo verklaarde analist Carsten Menke van Julius Bear tegenover Reuters.

Volkswagen

De beurswaarde van Volkswagen is al meer dan 30 procent gezakt door het schandaal. De autofabrikant had de uitstoot van schadelijke gassen van een groot aantal dieselauto’s veel te rooskleurig voorgespiegeld. De werkelijke uitstoot bleek 40 keer zo hoog te liggen als de fabrikant beloofd had. Naast de imagoschade voor Volkswagen verwacht men ook een afnemende vraag naar dieselauto’s. Daar reageert de platinaprijs sterk op, omdat de auto-industrie een belangrijke afnemer van dit edelmetaal is.

volkswagen-auto

Schandaal Volkswagen drukt platinaprijs omlaag

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo