Amerikaanse comité wil belasting heffen op mijnbouwbedrijven

Op dit moment verdient de belastingbetaler nog niets aan de waardevolle metalen die de mijnen uit de grond halen. Ambtenaren van de overheid konden zelfs niet aangeven hoeveel goud, zilver, koper en andere waardevolle metalen er uit de grond is gehaald en verkocht is. “De overheid verzamelt geen data van de mijnbouwbedrijven”, zo valt te lezen in een rapport over de Amerikaanse mijnbouwsector in 2010 en 2011.

Het invoeren van een belastingtarief van 12,5% op de winning van waardevolle metalen kan volgens verschillende onafhankelijke onderzoeken honderden miljoenen dollars extra in het laatje van de overheid brengen, zo schrijft Moneynews op basis van verschillende rapporten. Met de 'fiscal cliff' in het vooruitzicht hebben Amerikanen meer oog gekregen voor bezuinigingen en manieren om extra inkomsten binnen te halen. Volgens de senatoren Grijalva uit Arizona en Udall uit New Mexico zou de belastingbetaler mee moeten profiteren van een stijgende goudprijs, die momenteel geheel ten goede komt aan de winst van de mijnbouwbedrijven.

Honderden miljoenen aan extra inkomsten

De heffing waar de Democratische senator Grijalva voor pleit zou alleen van de Goldstrike Mine in Nevada (productie van 11,1 miljoen troy ounce in 2011) al $150 miljoen per jaar opleveren. De heffing zou toegepast moeten worden op de grond die de mijn gebruikt die eigendom is van de staat. Volgens een leidinggevende van het bedrijf Barrick Gold Corp – waar de Goldstrike Mine onder valt – beslaat slechts een fractie van de mijn grondgebied van de staat en betaalt het bedrijf vergeleken met vijf jaar geleden nu al vier keer zoveel belasting. Volgens de wetgever zouden belastingbetalers sowieso al recht moeten hebben op een gedeelte van de opbrengst van de mijnen.

Als de extra heffing op de mijnproductie van waardevolle metalen wordt ingevoerd zoals Grijalva bepleit, dan zou dat de overheid alleen al $700 miljoen opleveren over de gehele levensduur van de mijn van Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. die koper en molybdeen uit de grond haalt.

Mijnwet uit 1872

Volgens de Amerikaanse mijnbouwwet van 1872 mogen mijnen edelmetalen en andere waardevolle metalen opgraven in gebieden die eigendom zijn van de staat, zonder de staat mee kan delen in een gedeelte van de opbrengst van deze activiteit. Deze wet richt zich specifiek op de winning van edelmetalen en andere waardevolle metalen, maar geldt bijvoorbeeld niet voor de productie van olie, kolen en gas. De wet is ooit ingevoerd om de ontwikkeling van de mijnbouwsector van Amerika een steuntje in de rug te geven. Volgens senator Udall uit New Mexico “geeft de Amerikaanse staat goud en zilver weg, zonder dat ze precies weet hoeveel ze weggeeft”.

De mijnbouwindustrie onderhoudt sterke banden met de politiek, een lobby die hervorming van deze oude mijnbouw wetgeving uit 1872 steeds wist tegen te houden. Maar nu lijkt de roep om hervorming van de wet sterker. Twee hooggeplaatste senatoren van het comité van Energie en Grondstoffen zeiden dat ze open staan voor hervorming. “Men is het er al lang over eens dat de mijnwet van 1872 bijgewerkt moet worden met de toevoeging van een heffing”, aldus senator Lisa Murkowski die onderdeel uitmaakt van het comité. De voorzitter, Ron Wyden, gelooft ook dat de mijnwet aan herziening toe is.

Niet alleen de mijnen die waardevolle metalen uit de grond halen zouden meer belasting moeten betalen, ook van de olieboorplatformen voor de kust kan een grotere bijdrage gevraagd worden, zo valt te lezen in het rapport over de mijnbouwsector. In 2010 en 2011 betaalden deze netto maar een heffing van 8%, terwijl ze 12,5% zouden moeten afdragen.

Senator Udall erkent dat de overheid in het algemeen niet goed in staat is om op tijd ene einde te maken aan uitzonderingsregels die niet meer actueel zijn. Volgens Udall is het nu tijd voor hervormingen, omdat er meer noodzaak is om de balans tussen inkomsten en uitgaven te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.