Overschot drukt prijs ijzererts naar $40

Op de beurs van Singapore zakte de prijs van ijzererts naar een nieuw dieptepunt van $39,67 per ton, zo meldt Bloomberg. Dat is de laagste prijs voor deze futures die sinds april 2013 verhandeld worden op deze Aziatische beurs. De prijs van deze grondstof is sinds vorig jaar hard gedaald door een groeiend aanbod van goedkoop ijzererts uit Australië en Brazilië enerzijds en een daling van de vraag vanuit China anderzijds. Daardoor is er een structureel overschot op de markt waar geen koper voor te vinden is.

iron-oreAnalist Gordon Johnson verklaarde tegenover Bloomberg dat een verdere prijsdaling richting de $30 per ton waarschijnlijk is, omdat de mijnen veel blijven produceren en de vraag vanuit China naar verwachting zwak zal blijven. De grote ijzerertsmijnen proberen de kosten te drukken door hun productie verder op te schalen, waarmee ze in feite het overschot op de wereldmarkt in stand houden.

China is een belangrijke afnemer van ijzererts, maar nu een harde landing van de Chinese economie dreigt schroeven hoogovens hun productie terug. Volgens de China Iron & Steel Association zal de productie volgend jaar met 3% verlaagd worden. De voorraad ijzererts in Chinese havens is in zes van de afgelopen zeven weken toegenomen en staat nu op het hoogste niveau sinds mei. Volgens cijfers van Shanghai Steelhome Information Technology ligt er in totaal 87,65 miljoen ton ijzererts te wachten op een koper.

Zwakke wereldeconomie

De aanhoudende prijsdaling van ijzerertsen tal van andere grondstoffen doet vermoeden dat de wereldeconomie zich in een veel langzamer tempo ontwikkelt dan eerder werd aangenomen. De olieprijs zakte eerder deze maand al onder de $40 per vat en tal van grondstoffen zijn dit jaar flink goedkoper geworden. Ook zakte de Baltic Dry Index, een graadmeter voor het goederenvervoer over zee, naar een nieuw dieptepunt. Al deze berichten sterken ons in de overtuiging dat we nog lang niet uit de crisis zijn en dat er nog heel veel moet gebeuren om deze neerwaartse deflatoire trend in grondstoffen te keren.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders