Goedkoopste olie kost al minder dan $30

Op het moment van schrijven staat de olieprijs op ongeveer $37 per vat. We hebben het dan over de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI), ruwe olie met een relatief laag zwavelgehalte dat wordt opgepompt bij de Golf van Mexico en in staten als Texas en Oklahoma. Deze olie wordt via contracten verhandeld op de New York Mercantile Exchange (NYMEX) en is daardoor de belangrijkste referentieprijs geworden voor olie.

Maar dat betekent niet dat alle olie voor deze prijs verhandeld wordt. In andere delen van de wereld wordt olie van minder hoge kwaliteit al voor veel lagere prijzen aangeboden, zoals het volgende overzicht van Bloomberg laat zien. Zo ligt de prijs van een mix van Mexicaanse ruwe olie op minder dan $28 per vat (laagste niveau sinds 2004) en verkoopt Irak een lagere kwaliteit ruwe olie in Azië voor ongeveer $25 per vat. Sommige Canadese olieproducenten zagen de olieprijs voor hun product dalen tot minder dan $22 per vat.

“Meer dan twee derde van de wereldwijde olieproductie is niet rendabel tegen de huidige olieprijs. Canadese olieproducenten hebben al moeite om de operationele kosten te dekken”, zo verklaarde consultant Ehsan Ul-Haq van KBC Advanced Technologies tegenover Bloomberg.

olieprijs-bloomberg

Veel olieproducenten krijgen minder dan $30 voor een vat olie (Grafiek van Bloomberg)

Lage olieprijs

De olieprijs is dit jaar gezakt naar het laagste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis. De oorzaak is een wereldwijde overproductie van olie, waardoor de prijs onder druk staat en er structureel meer aanbod is dan vraag. Deze week zakte de prijs van een vat WTI zelfs onder de $35 en werd Brent olie voor niet meer dan $37 verhandeld. Deze olie is wat duurder, omdat ze door het lage zwavelgehalte makkelijker te raffineren is.

Producenten die olie met een hoge zwavelgehalte uit de grond halen kunnen een minder hoge prijs voor hun product vragen. Om deze ‘zware olie’ te verwerken moeten raffinaderijen grote investeringen doen. Deze kosten worden doorberekend als een korting op de prijs van de ruwe olie.

“Op heel veel plekken in de wereld krijgen olieproducenten niet de prijs van Brent of WTI. Dat is een dramatische situatie en veel producenten zullen dat niet lang vol kunnen houden”, zo vertelde analist Torbjoern Kjus van de in Noorwegen gevestigde financiële dienstverlener DNB ASA. Een voorbeeld daarvan zijn de teerzanden in Canada, waar oliegigant Royal Dutch Shell onlangs nog $2 miljard op heeft moeten afschrijven.

Hedging

Sommige olieproducerende landen hebben het risico op een daling van de olieprijs afgedekt, zoals Mexico. Zij hebben 212 miljoen vaten olie voor 2016 vooruit verkocht tegen een prijs van $49 per vat. Ook dit jaar hadden ze een deel van hun productie al tegen een hogere prijs vastgelegd, waardoor hun opbrengsten in totaal $6,3 miljard gunstiger uitvielen. Maar er zijn ook landen die geen bescherming hebben tegen dalende prijzen. Venezuela rekent voor in haar begroting voor volgend jaar met een gemiddelde olieprijs van $40 per vat, terwijl haar eigen olie op dit moment voor $30 op de wereldwijde oliemarkt wordt aangeboden.

De daling van de olieprijs is echter geen enkel probleem voor landen als Saoedi-Arabië, Irak en Iran, die over enorme voorraden goedkoop te produceren olie beschikken. Ze maken bij de huidige prijs nog steeds veel winst en zullen daarom geneigd zijn de oliekraan juist nu nog wat verder open te draaien. Op die manier kunnen ze hun marktaandeel uitbreiden en concurrenten uit de markt drukken. Een land als Iran kan vandaag de dag bijvoorbeeld olie produceren tegen een kostprijs van $1 tot $1,50 per vat.

olieprijs-decadelow-bbg

Olieprijs naar laagste niveau in jaren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo