GFMS verwacht tekort platina en palladium in 2016

Volgens Thomson Reuters GFMS moeten we dit jaar rekening houden met een tekort aan platina en palladium. Ook verwacht en analisten van dit onderzoeksbureau dat het langzame tempo van renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank een positieve impact zal hebben op de prijs van beide edelmetalen. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit het nieuwste GFMS Platinum Group Survey, een jaarlijks rapport waarin de fundamentals van beide edelmetalen besproken worden.

Volgens analisten van Thomson Reuters GFMS wordt 2016 het jaar waarin de mijnbouwsector de gevolgen zal ondervinden van het gebrek aan investeringen in de afgelopen jaren. In 2014 en 2015 stonden de prijzen van platina en palladium onder druk door de sterke dollar en het negatieve sentiment in de grondstoffenmarkt, waardoor er minder geïnvesteerd is in de ontwikkeling van nieuwe mijnen. Daardoor is de productie van beide edelmetalen amper toegenomen.

Platina

Terwijl platinamijnen in 2014 nog geplaagd werden door langdurige stakingen verliep het afgelopen jaar relatief rustig. Daardoor herstelde de productie van platinamijnen weer naar het oude niveau van voor de stakingen. Tegelijkertijd stimuleerde de daling van de platinaprijs de vraag naar het edelmetaal als beleggingsobject. Vorig jaar werd er nog meer platina verkocht aan beleggers dan in voorgaande jaren.

platinum-supply-demand

Vraag en aanbod platina (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Palladium

Het tekort aan palladium is vorig jaar iets kleiner geworden door een stijging van 9% in de productie van palladiummijnen. Door het uitblijven van stakingen in de mijnbouwsector werd Zuid-Afrika in 2015 weer de grootste producent van palladium ter wereld. De totale vraag naar palladium was iets kleiner dan een jaar eerder, maar we zien dat er ieder jaar meer van het edelmetaal gebruikt wordt in de auto-industrie. Dit is op de lange termijn een positieve factor voor de palladiumprijs.

palladium-supply-demand

Vraag en aanbod palladium (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Beleggen in platina en palladium

Platina en palladium worden vooral gebruikt worden voor industriële toepassingen, maar de laatste jaren zijn er ook steeds meer beleggers die deze edelmetalen ontdekt hebben. Platina en palladium worden voornamelijk gebruikt in de auto-industrie en profiteren dus van een herstel van de wereldeconomie. Maar ook in een negatief scenario kan een belegging in deze edelmetalen aantrekkelijk zijn, omdat het net als goud en zilver tastbare bezittingen zijn met een relatief hoge waarde.

gs-logo-breed

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, gespecialiseerd in de aankoop, verkoop en verzekerde opslag van fysiek edelmetaal.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders