De olieprijs is deze week gezakt naar een nieuw dieptepunt van $42 per vat, het laagste niveau in zeven jaar tijd. De olieprijs blijft dalen door een aanhoudend overschot op de oliemarkt, dat volgens het Internationaal Energie Agentschap ook in 2016 een neerwaartse druk zal geven op de prijs van een vat olie. Ook zijn er door de devaluatie van de Chinese munt twijfels ontstaan over de kracht van de Chinese economie. Een zwakkere groei in één van de grootste economieën ter wereld betekent dat het overschot op de oliemarkt nog langer zal aanhouden.

De olieprijs kwam eind vorig jaar in een vrije val toen Saudi-Arabië en Rusland besloten de olieproductie niet te verlagen. Door de opkomst van andere olieproducerende landen verliest het oliekartel van de OPEC-landen haar grip op de oliemarkt. Daarom werd er geen consensus bereikt over het terugschroeven van de productie. In het verleden werd de olieprijs kunstmatig hoog gehouden door de productie beperkt te houden. Nu veel landen hun productie opschroeven is er een structureel overschot ontstaan en is de prijs van het zwarte goud meer dan gehalveerd.

Eind 2008 bereikte de olieprijs nog een dieptepunt van minder dan $40 per vat. Dat was na een crash van de grondstoffenmarkt in de zomer van 2008 en de val van Lehman Brothers later dat jaar.

oil-price-low

Olieprijs zakt naar laagste niveau sinds 2008