Palladium voor het eerst sinds 2001 boven $1.000

De prijs van palladium brak begin deze week door de grens van $1.000 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 2001. De prijs van het edelmetaal zakte begin 2016 nog onder de $500 per troy ounce, maar heeft sindsdien een spectaculaire rally gemaakt. Sinds het begin van dit jaar is palladium 47% in prijs gestegen, waarmee het edelmetaal een beduidend hoger rendement heeft laten zien dan goud en zilver.

Palladium is een edelmetaal dat voornamelijk wordt gebruikt in de auto-industrie, maar dat ook in verschillende elektronische apparaten terug te vinden is. Daarnaast nemen ook steeds meer beleggers een positie in het edelmetaal, met als gevolg dat er al vijf jaar lang sprake is van een tekort op de wereldwijde markt voor palladium. Dat tekort zal voorlopig blijven bestaan, gezien de toenemende vraag vanuit de auto-industrie en onder beleggers.

Prijs palladium naar hoogste niveau sinds 2001 (Bron: Goudstandaard)

Sterke fundamentals

Volgens analist Joni Teves van het Zwitserse UBS wordt de rally in palladium voornamelijk gedreven door sterke fundamentals. Door de groei van de wereldeconomie worden er weer meer auto’s geproduceerd, waardoor de vraag naar dit edelmetaal is toegenomen. Deze groei is volgens Teves voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de groei van de Aziatische markt.

Van de totale vraag naar palladium komt bijna 80% voor rekening van de auto-industrie. Het edelmetaal wordt verwerkt in katalysatoren, die helpen de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. De resterende 20% wordt voornamelijk gebruikt voor beleggingsdoeleinden, maar ook voor diverse elektronische apparaten.

Door de groei van de wereldeconomie zijn ook de prijzen van andere metalen als aluminium, koper en nikkel de laatste jaren sterk gestegen. Door de toegenomen vraag naar elektrische auto’s zijn ook de prijzen van metalen als lithium en kobalt sterk gestegen. De goudprijs doet het minder goed, omdat dit edelmetaal minder gevoelig is voor de conjunctuurcyclus van de economie. Goud reageert vooral op het monetaire beleid van centrale banken, schokken in het financiële systeem en politieke onzekerheid.

Lees ook:

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.