Prijs voor soja kan nog een paar maanden stijgen!

In de landbouw is de teneur er altijd weer een van hollen of stilstaan. Vandaag is het te heet en te droog, maar morgen is het weer te nat en te koud. Altijd zijn er wel weer factoren aan te wijzen, die de oogst op het veld bedreigen. Dat maakt het voor handelaren op de beurs vaak ook moeilijk om de juiste koers te bepalen.

JWO soy harvest.3In de VS woedt er al maanden een verwoede discussie over de omvang en kwaliteit van de komende sojaoogst. Ondanks een forse stijging van het areaal was de stemming niet altijd goed. De vooruitzichten leken in gevaar te komen door de strenge vorst en de droogte in de eerste maanden van dit jaar.

Maandenlang zijn prijzen blijven stijgen, totdat in mei de regens kwamen. Prijzen begonnen naar verwachting geleidelijk te dalen. Zelfs verwoede discussies of er niet teveel regen valt, kan de dalende tendens niet echt breken. Uit rapporten van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) spreekt, dat regen op sommige plaatsen de kwaliteit van de soja op het veld beschadigt, maar de conclusie luidt desondanks dat 72% nog steeds in goede conditie is. De meeste handelaren onderschrijven de opvattingen van het USDA. Sterker nog, ze zijn met de USDA van mening dat de huidige regenval als bescherming dient tegen de verwachte droogte in het midden van de zomer.
Volgens Sterling Smith van Citigroup komt er een hele mooie oogst van soja aan en zullen prijzen in de loop van de tweede helft van het jaar alleen maar verder dalen.

  • De aanplant van soja in de VS is met 6% gestegen tot 81,5 miljoen acres (0,4 hectare)
  • Er wordt dit jaar een recordoogst verwacht
  • De kans is groot, dat tot november de prijs nog geleidelijk oploopt
  • Daarna is een prijsdaling tot mogelijk onder $ 10,00 per bushel te verwachten

Wat is soja?

Soja is een peulvrucht met een hoog eiwitgehalte (40%), Het bevat ook nog 20% plantaardige olie. Het is daarom een onmisbaar bestanddeel voor talloze voedingsmiddelen. Het wordt onder meer gebruikt in zuivelproducten, babyvoeding, mayonaise, margarine, snoep, ijs, chocolade en nog veel meer. Het wordt ook verwerkt in kosmetische producten en heeft zelfs industrieel nut. Ongeveer 90% van de sojaboon gecrusht (vermalen en geperst) tot sojameel en sojaolie.

Waar wordt soja voor gebruikt?

Waar wordt soja voor gebruikt?

Wat overblijft, het sojaschroot, wordt gebruikt in de diervoedingsindustrie. China, dat 450 miljoen varkens telt, is de grootverbruiker bij uitstek van sojaschroot. Zonder overdrijving kun je beweren, dat zonder soja een groot deel van de wereldbevolking honger lijdt. De prijs van melk of vlees zou veel te hoog zijn en in veel gevallen niet eens verkrijgbaar. Soja wordt de laatste jaren in toenemende mate gebruikt als grondstof voor biodiesel. In het oogstjaar 2011-2012 bedroeg de wereldwijde sojaproductie 251,5 miljoen ton. Ter vergelijking, in 1980 bedroeg de productie nog een schamele 62 miljoen ton. De Verenigde Staten zijn met een marktaandeel van 37% de grootste producent ter wereld gevolgd daar Brazilië 28%, Argentinië 17% en China 7%.

Prijs van soja in de lift

Prijs van soja in de lift

De Rabobank is het echter maar gedeeltelijk met de opvatting van de analisten van Citigroup eens. Ook Rabobank voorziet voor de laatste maanden prijzen voor een bushel soja, die variëren tussen $ 10.00 – $ 12.00. Maar voor de komende maanden denken ze dat er daarentegen prijsherstel mogelijk is en dat in september of oktober de prijs weer in de buurt van $ 15.00 kan komen. Rabobank wijst voor haar opinie op de voorraden soja in de VS. Die bedroegen aan het begin van deze maand 287 miljoen bushels. Dat is een laagterecord, terwijl de vraag uit binnen- en buitenland op het gebruikelijke niveau blijft. Pas in het laatste kwartaal komt de nieuwe oogst op de markt. In de tussentijd zal de vraag het aanbod overtreffen, aldus de bank. Dat zal een prijsopdrijvend effect hebben. Rabobank voegt er nog aan toe, dat de geschiedenis bewijst dat de USDA steeds weer de neiging heeft om voorraden te overschatten en de vraag te onderschatten.

Cor Wijtvliet

BELANGRIJK:

– Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
– U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
nog niet automatisch ontvangt.
– Maak ook kennis met de nieuwsbrief Crash Investor, een vrijwel onmisbaar document voor de actieve belegger!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders