Commodities-VadodaraDe prijzen van grondstoffen zakten deze week naar het laagste niveau in meer dan twaalf jaar tijd. De Thomson Reuters CRB Index, een mandje dat bestaat uit 19 verschillende grondstoffen, dook onder de 200 punten en staat daarmee lager dan het dieptepunt van begin 2009. Rond die tijd maakten de financiële markten zich veel zorgen over het herstel van de wereldeconomie en zakten aandelenindices wereldwijd naar het laagste niveau in jaren. Dalende prijzen voor grondstoffen wijzen vaak op groeivertraging van de wereldeconomie, waardoor het aanbod de vraag overstijgt.

Het is moeilijk om iets te zeggen over de prijs van een mandje grondstoffen, omdat elke grondstof weer door andere factoren beïnvloedt wordt. Olie en goud reageren bijvoorbeeld sterk op geopolitieke spanningen en de waardeontwikkeling van de dollar, terwijl de prijzen van soft commodities als graan, cacao en suiker juist sterk afhankelijk zijn van de kwaliteit van de oogst in een bepaalde periode. En dan heb je nog metalen als aluminium en koper, waarvan de prijzen meebewegen met de cyclus van de economie. De koperprijs, doorgaans een goede barometer voor de toestand van de wereldeconomie, zakte onlangs naar het laagste niveau in zes jaar tijd.

Zwakke economische groei

Zorgen over de groei van de wereldeconomie hebben de prijzen van verschillende grondstoffen onder druk gezet. Daar komt de prijsdaling van olie bij, die eind vorig jaar in gang werd gezet omdat OPEC-landen niet bereid bleken hun olieproductie terug te schroeven. Goedkopere olie maakt het produceren van grondstoffen weer wat goedkoper, waardoor de kostprijs van grondstoffen verder gedaald is. Het is de vraag hoe lang het zwakke sentiment in de grondstoffenmarkt aanhoudt en in hoeverre dit een voorbode is voor een nieuwe crisis.

crb-index-small

De CRB grondstoffenindex zakte naar laagste niveau in twaalf jaar