Tekort aan platina houdt aan in 2015

platinum-ingotDe markt voor platina zal ook in 2015 te kampen hebben met een tekort, zo schrijft het World Platinum Investment Council (WPIC) in haar nieuwste kwartaalrapport. De productie van platinamijnen zal dit jaar beduidend hoger liggen dan in 2014, maar tegelijkertijd neemt ook de industriële vraag naar het edelmetaal toe. Dat betekent dat 2015 het derde jaar op rij is waarin de vraag naar platina groter is dan het aanbod.

De onbalans werd in 2013 veroorzaakt door een grote vraag naar platina via exchange-traded funds en in 2014 door een staking van vijf maanden in de platinamijnen van Zuid-Afrika. Daardoor zijn de bovengrondse voorraden van platina sinds 2012 gekrompen van 4,14 naar 2,77 miljoen troy ounce. Het tekort voor dit jaar wordt geschat op 235.000 troy ounce, waardoor de bovengrondse platinavoorraden verder zullen krimpen tot 2,53 miljoen troy ounce tegen het einde van dit jaar.

Productie platina herstelt in 2015

Dit jaar voorziet het WPIC een hogere productie van platina dan vorig jaar, mits grote stakingen in de mijnen uitblijven. De grootste producent van dit edelmetaal is Zuid-Afrika met een aandeel van bijna 70% in de wereldwijde productie. De nummers twee en drie zijn Zimbabwe en Rusland, die gezamenlijk ongeveer 20% van de wereldwijde productie voor hun rekening nemen. Door de stakingen in 2014 in Zuid-Afrika het vorig jaar viel de productie daar veel lager uit, met een wereldwijd tekort tot gevolg.

mining-supply-platinum

Wereldwijde aanbod van platina komt uit een klein aantal landen (Bron: WPIC)

platina-demand-2013-2014

De vraag naar platina in 2013 en 2014 uitgesplitst naar categorie (Bron: WPIC)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *