Olieprijs naar laagste niveau in 11 jaar

De prijs van een vat Brent olie zakte vanmorgen naar het laagste niveau in elf jaar en staat op het moment van schrijven op $36,16. De olieprijs daalt verder nu ook Amerikaanse olieproducenten hun producten op de wereldwijde markt mogen aanbieden.

Afgelopen vrijdag besloot het Amerikaanse Congres een einde te maken aan een exportverbod op ruwe olie, een verbod dat al sinds de oliecrisis van 1973 van kracht is. Dat betekent dat de Amerikaanse olieproducenten hun hoogwaardige ‘sweet crude’ nu ook in het buitenland kunnen verkopen.

Verschillende olieproducerende landen proberen ten koste van elkaar marktaandeel te winnen op de oliemarkt. Daardoor is de olieprijs de afgelopen twaalf maanden in een vrije val terechtgekomen. Grote producenten als Saoedi-Arabië en Rusland hebben de wereld kenbaar gemaakt dat ze hun productie niet zullen terugschroeven. Rusland gaat in haar begroting voor volgend jaar al uit van een olieprijs van $30 per vat.

brent-crude-prices

Olieprijs naar laagste niveau in 11 jaar

Olieprijs verder omlaag in 2016

Als volgend jaar ook de olieproductie in Iran op gang komt kan dat de opmaat zijn voor een verdere daling van de olieprijs tot onder de $30 per vat. Eerder schreven we op Marketupdate al dat Iran tegen een kostprijs van slechts $1 tot $1,50 per vat kan produceren. Ook in Saoedi-Arabië ligt de kostprijs voor een vat olie nog steeds veel lager dan de verkoopprijs.

De olieprijs werd door de OPEC kunstmatig hoog gehouden, maar nu er niet genoeg draagvlak is om de productie te beperken produceren alle landen zoveel als ze maar willen of kunnen. Het slagveld kent verliezers, maar ook winnaars. Zo dalen de consumentenprijzen van benzine, diesel en aardgas langzaam mee.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders