Johnson Matthey: ‘Overschot platina en tekort palladium in 2018’

Het overschot aan platina en het tekort aan palladium zal ook dit jaar aanhouden, zo schrijft Johnson Matthey in een rapport dat deze week naar buiten werd gebracht. Vorig jaar daalde de prijs van platina met 7% als gevolg van een dalende beleggingsvraag in Japan en een afnemende vraag naar platina sieraden in China. Ook werd er minder platina gebruikt door autofabrikanten, die het edelmetaal gebruiken voor katalysatoren in dieselauto’s.

Johnson Matthey verwacht dat de Chinese vraag naar platina sieraden dit jaar voor het vijfde jaar op rij zal dalen, maar dat de vraag naar het edelmetaal voor verschillende industriële toepassingen zal toenemen. Per saldo zal de vraag naar het edelmetaal wereldwijd toenemen, maar omdat het aanbod uit mijnbouw en recycling sneller toeneemt blijft het overschot aan platina dit jaar in stand.

Palladium

In tegenstelling tot de markt voor platina kenmerkt de markt voor palladium zich momenteel door tekorten. Volgens cijfers van Johnson Matthey was er vorig jaar al sprake van een tekort van 629.000 troy ounce en zal dat tekort ook in 2018 aanhouden. De grootte van het tekort hangt af van hoeveel edelmetaal beleggers kopen of verkopen.

Opvallend is dat de prijs van palladium vorig jaar met meer dan helft gestegen is, terwijl de investeringsvraag naar het edelmetaal vanaf de piek in 2014 juist gedaald is. Beleggers hebben de stijging van de palladiumprijs vooral aangegrepen om posities te verkopen en winst te nemen. In januari bereikte de prijs van dit edelmetaal een record van $1.138 per troy ounce, gevolgd door een correctie van bijna tien procent.

Ook palladium wordt veel gebruikt in de auto-industrie, omdat het net als platina zeer geschikt is voor gebruik in katalysatoren die de uitstoot van schadelijke gassen terugdringen. Met een toenemende vraag naar benzine-auto’s wereldwijd neemt vooral de belangstelling voor palladium toe. Daardoor werd palladium voor het eerst sinds 2001 weer duurder dan platina, zoals voorspeld door analist Jeffrey Christian van de CPM Group.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.