Het ABP en de verdwenen miljarden

In de jaren ’80 en begin jaren ’90 zijn er door de Nederlandse staat met behulp van de uitnamewet miljarden guldens uit de pensioenpot van het pensioenfonds ABP achterover gedrukt. Dit blijkt uit onderzoek van de inmiddels overleden econoom Hennie Kemner.

In de gepensioneerden wereld werd al geruime tijd schande gesproken over de greep van de rijksoverheid in de pensioenkas van de ambtenaren. Kenmer nam zich voor om te onderzoeken of het bedrag dat rond ging van meer dan 30 miljard gulden klopte en welke weg de overheid hiervoor had bewandeld. Dankzij bovengemiddelde doorzettingskracht en de Wet Openbaarheid Bestuur lukte het Kenmer uiteindelijk om de cruciale dossiers in handen te krijgen.

Uit het onderzoek van Kenmer bleek dat de overheid onder de kabinetten Lubbers en het eerste kabinet Kok tientallen miljarden guldens achterhield. Dit deed de overheid door met behulp van de uitnamewet de werkgeversbijdrage aan de pensioenen jaar in jaar uit te verlagen. Hierdoor was de achterstand op de premiebetalingen in 1992 al opgelopen tot 32,86 miljard gulden. De betrokken centrales, het ABP zelf, de Verzekeringskamer en de Raad van State tekenden allen bezwaar aan tegen de uitnamen. Daarnaast eigende de overheid zich onder andere nog 3 miljard gulden van het vermogen voor het bovenwettelijke deel van de invaliditeitspensioenen toe.

Door de greep van de toenmalige regeringen uit de kas van het ABP is er op termijn veel potentieel rendement misgelopen. Het ABP stond kort na het begin van de kredietcrisis onder grote druk omdat de dekkingsgraad kelderde. Over 2008 zakte de dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen van een pensioenfonds en de pensioenen die moeten worden uitgekeerd, met bijna zestig procentpunt naar een dieptepunt van 83 procent in 2009. Inmiddels is de dekkingsgraad weer toegenomen tot 106,4 procent. Desalniettemin zetten de bevindingen van Kemner de recente verhogingen van de pensioenpremies in een ander licht. Zoals hoogleraar van de Poel in 2010 stelde hebben politci lang het ABP gebruik als veilige haven om de schuld van hun eigen handelingen op andere af te schuiven.

De overheid kreeg dit allen onder andere voor elkaar door te spelen met de rekenrente. Bekijk het filmpje van Ad Broere, auteur van het boek “Geld komt uit het niets”, hieronder voor een verdere toelichting. Het onderzoek van Hennie Kenmer vind u hier.

Bron: Miljarden uit de gezamenlijke pensioenpot gestolen door BV Nederland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Het ABP en de verdwenen miljarden

 • Het is pure diefstal en inmiddels kijkt de EU/IMF ook verlekkerd naar onze pensioenpotten…

  Beantwoorden
  • Mw. C. Blankestijn

   Dit artikel hoort publiekelijk bovenin in alle media te staan. Dit is puur stelen door een criminele overheid!! Toen en Nu!!
   Zelfs de bijbehorende rente, op deze gigantische lening is nooit betaald. Hoogste prioriteit voor een publiekelijke rechtszaak!!
   Dit moet eens en vooral recht gezet worden, ook voor het nageslacht!!

   Beantwoorden
 • Ik zelf denk dat ik naar mij pensioen kan fluiten, we worden belazerd en bestolen waar we bij staan.
  Ik zelf denk dat onze 1200 miljard euro uit pensioenfondsen verdwijnt naar onze mooie EU, die hebben immers geld in overvloede maar wel in tekorten en die willen dat geld graag hebben om hun wanbeleid door te kunnen zetten. En dat stelletje idioten uit Den Haag doen graag mee en willen graag een schouder klopje en mooie woorden als wat zijn jullie toch geweldig bezig om jullie burgers op zo manier kaal te scheren, chapeau!!

  Beantwoorden
 • Iedere partij in de tweede kamer is wel kritisch als het gaat om Europa, maar zij zullen nooit uit eigen beweging uit Europa stappen. Pas als de boel failliet is, zullen zij dat pas een moedig besluit nemen om uit Europa te stappen. Tevens zullen zij allemaal, zonder uitzondering aangeven, dat zij het niet zagen aankomen.
  Er is maar 1 partij die uit Europa wil en dat is de libertarische partij. Zelfs de SP of pvv zullen in Europa blijven.
  De meeste burgers hebben zich laten misleiden met het idee om handel met Europa te hebben, dat je een EU/Europa nodig hebt. Wij exporteren naar Amerika, Latijns Amerika en Azië, en deze blokken zijn geen onderdeel van Europa. En Nederland dreef al handel met Europa terwijl de EU nog niet eens bestond.

  Beantwoorden
 • Pingback: 105. Meer of toch minder? | Verhalenblogs

 • Gijsbert Molenaar

  Ik zou graag mijn pensioen geld terug krijgen en mijn schoonvader ook van 92

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders