Na onderzoek schat Bitcoin Mining Council 56% duurzame energiemix in Q2

Uit schattingen van een rapport van de Bitcoin Mining Council (BMC) blijkt dat de wereldwijde Bitcoin-mijnbouwsector in het tweede kwartaal een duurzame energiemix van 56% heeft bereikt. “Bitcoin mining gebruikt een verwaarloosbare hoeveelheid energie, wordt snel efficiënter, en wordt aangedreven door een hogere mix van duurzame energie dan welk groot land of industrie dan ook,” aldus een persbericht van 1 juli van de BMC.

Deze rating was gebaseerd op een enquête met drie vragen bij slechts 32% van de mijnwerkers op het netwerk. Daaruit bleek dat de respondenten “momenteel elektriciteit gebruiken met een duurzame energiemix van 67%”, wat als basis diende voor de schatting van 56% voor het hele netwerk. 

Een van de hoofddoelen van de council is het leveren van transparante en verifieerbare gegevens over het gebruik van duurzame energie in de Bitcoin mijnindustrie. De geldigheid van de gegevens en schattingen die het BMC-onderzoek oplevert is echter onduidelijk, omdat het in hoge mate gebaseerd is op vrijwillige en zelfgerapporteerde antwoorden van slechts een deel van het netwerk. Het BMC merkt vaag op dat het geschatte jaarlijkse vermogen van het Global Bitcoin netwerk gebaseerd is op haar eigen “analyse, aannames en onderzoek”. Het BMC definieert duurzame elektriciteit als “waterkracht, wind, zon, nucleair, geothermisch, en op koolstof gebaseerde opwekking met netto koolstofkredieten,” die zijn gebaseerd op principes uit het Net Zero by 2050 rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze nieuwe BMC-studie Elon Musk zal overtuigen, die vorige maand verklaarde dat Tesla weer Bitcoin-transacties zou toestaan als het wereldwijde Bitcoin-miningnetwerk aantoonbaar voor ten minste 50% uit hernieuwbare energiebronnen zou bestaan. Michael Saylor, CEO van MicroStrategy en lid van de Bitcoin Mining Council, was echter wel “blij” met het rapport en merkte op dat de Bitcoin-mining industrie “vrijwillig” heeft samengewerkt om “kritieke informatie te verstrekken aan het grote publiek en beleidsmakers”. 

Het onderzoek komt op een moment dat China Bitcoin-mining aan banden wil brengen en dat gevestigde miners ofwel hun deuren sluiten, ofwel naar het buitenland trekken naar energiezuinige hubs zoals Quebec in Canada en Kazachstan in Centraal-Azië.