Google gaat ‘nepnieuws’ verstoppen

Google werkt aan een nieuwe methode om ongewenst nieuws lager weer te geven in de zoekresultaten. Het bedrijf schakelt een team van meer dan 10.000 beoordelaars in die de resultaten van de zoekmachine handmatig gaan beoordelen. Nieuwsberichten die door het team worden aangemerkt als vals nieuws, samenzweringstheorie of “lage kwaliteit informatie” worden voortaan lager weergegeven in de zoekresultaten.

Eind vorig jaar werden Google en Facebook bekritiseerd voor het verspreiden van zogenaamd ‘misleidende informatie’, in het bijzonder ten aanzien van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Verschillende nieuwssites plaatsen negatieve berichten over Hillary Clinton, wat volgens haar invloed heeft gehad op de uitslag van de verkiezingen.

Volgens Google heeft deze ingreep betrekking op een klein aantal zoekopdrachten, slechts een kwart procent van het totale zoekverkeer. Maar tegelijkertijd gaat het om belangrijke zoekopdrachten, zo verklaarde Ben Gomes van Google tegenover Bloomberg.

GoogleLogoSept12015

Google pakt ‘ongewenste’ zoekresultaten aan

Google wil niet alleen de nieuwsresultaten van haar zoekmachine beoordelen, ook wil ze voorkomen dat bepaalde populaire zoektermen als suggestie worden weergegeven. Nu zorgt de auto-complete functie van de zoekmachine ervoor dat je de meest populaire suggesties te zien krijgt zodra je een woord hebt ingetypt. In sommige gevallen komen hier suggesties naar voren die volgens Google onwenselijke zijn.

Een voorbeeld daarvan waren de suggesties die de zoekmachine gaf tijdens de verkiezingscampagne in de Verenigde Staten, toen de autocomplete functie negatieve associaties gaf voor Hillary Clinton. Zocht je op deze naam, dan kreeg je als aanvulling suggesties als “Hillary Clinton sick” en “Hillary Clinton criminal”. Ook dit soort associaties wil Google voortaan manipuleren, zodat men ‘onwenselijke’ zoeksuggesties niet te zien krijgt. Ook gaat het bedrijf een nieuwe functie aan haar website toevoegen waarmee gebruikers zelf melding kunnen maken van ongewenste zoeksuggesties.

Eerder deze maand lanceerde het technologiebedrijf nog een nieuw programma om journalisten en redacteurs te helpen met het controleren van de juistheid van nieuwsberichten op het internet. Het filteren van zoekresultaten en zoeksuggesties is een opmaat naar censuur, omdat vrijwel iedereen Google als zoekmachine gebruikt. Daarmee heeft het bedrijf ontzettend veel macht over welke nieuwsberichten mensen wel of niet te zien krijgen.

Lees ook:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *