Prijs palladium naar nieuw record

De prijs van palladium bereikte dinsdag een nieuw record van €986 per troy ounce. Het edelmetaal is de laatste dagen al sterk in prijs gestegen vanwege oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten, waardoor beleggers zich meer zorgen maken over de beschikbaarheid van de grondstof. Rusland is met een productie van ongeveer 80 metrische ton op jaarbasis goed voor bijna 40% van de wereldwijde productie.

Beleggers vrezen dat een verslechtering van de handelsbetrekkingen met het land ervoor zal zorgen dat er minder palladium op de markt komt. Dat risico wordt nu door beleggers ingecalculeerd in de vorm van een hogere palladiumprijs. Het edelmetaal zit al langer in de lift, want sinds het voorjaar van 2016 is de prijs al meer dan verdubbeld.

Prijs palladium naar recordhoogte

Tekort aan palladium?

Palladium wordt voornamelijk toegepast in katalysatoren van benzineauto’s, waar het gebruikt wordt om schadelijke uitlaatgassen te filteren. Door de strengere milieu-eisen en een verschuiving van de vraag van diesel naar benzine neemt ook de prijs van dit edelmetaal toe. Palladium wordt net als platina ook gebruikt voor de productie van witgouden sieraden.

Begin dit jaar sprak Johnson Matthey al haar verwachting uit dat er dit jaar een overschot aan platina en een tekort aan palladium zou optreden. Volgens cijfers van de edelmetaalverwerker was er vorig jaar al sprake van een tekort van 629.000 troy ounce. Als gevolg van de schaarste werd palladium dit jaar voor het eerst sinds 2001 weer duurder dan platina. Vorig jaar kwam de prijs van het edelmetaal voor het eerst boven de $1.000 per troy ounce.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.