Russia Today onder verscherpt toezicht in de VS

Russia Today wordt in de Verenigde Staten onder verscherpt toezicht geplaatst, want de Russische nieuwszender moest zich deze week als buitenlandse organisatie inschrijven onder de ‘Foreign Agent Registration Act’ (FARA). De zender wordt ervan verdacht ‘valse informatie’ naar buiten te brengen, met als doel de publieke opinie te beïnvloeden.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie had een ultimatum gesteld aan de Amerikaanse afdeling van Russia Today. De zender moest zich registreren als ‘foreign agent’ en inzage geven in haar financiële bronnen, anders zou er een rechtszaak aangespannen worden. Met tegenzin koos de zender vlak voor de deadline voor een registratie.

“Als we moeten kiezen tussen een criminele zaak en een registratie, dan kiezen wij voor het laatste. We feliciteren de Amerikaanse vrijheid van meningsuiting en iedereen die daar nog steeds in gelooft”, zo schreef de eindredactrice van Russia Today, Margarita Simonyan, in een verklaring op twitter.

“Amerikanen hebben het recht te weten wie er actief is in de Verenigde Staten om de Amerikaanse regering of de bevolking te beïnvloeden”, zo verklaarde assistent procureur-generaal Dana Boente tegenover de pers.

De Foreign Agent Registration Act werd in 1938 aangenomen om de verspreiding van Duitse propaganda in de Verenigde Staten tegen te gaan. Dat de Amerikaanse regering deze oude wetgeving opnieuw gebruikt om buitenlandse invloeden te beperken is een zorgelijke ontwikkeling. Het is tekenend voor het wantrouwen ten aanzien van de Russische media, die het nieuws vanuit een andere invalshoek brengen.

Rusland neemt vergeldingsmaatregelen

De Russische regering heeft eerder al laten weten dat ze in reactie hierop vergelijkbare stappen zou nemen ten aanzien van buitenlandse media die in Rusland opereren. Nu dat punt bereikt is heeft ook de regering in Moskou een nieuwe wet aangenomen, waardoor alle grote media in Rusland die financiering uit het buitenland ontvangen zich nu moeten inschrijven als buitenlandse organisatie.

In het Russische wetsvoorstel worden geen specifieke bedrijven genoemd, waardoor de omvang van deze maatregel voorlopig onduidelijk blijft. Dmitry Peskov, persvoorlichter van het Kremlin, gaf woensdag een korte verklaring op het aannemen van deze nieuwe wet.

“Iedere poging om de vrijheid van Russische massamedia in het buitenland aan te vallen kan reken op een strenge veroordeling en een gelijke tegenzet van Moskou. Het wetsvoorstel dat nu is aangenomen maakt het mogelijk om tijdig te reageren.”

Sinds 2012 moeten buitenlandse NGO’s die actief zijn in Rusland zich al registreren als een zogeheten ‘foreign agent’, waarbij ze ook inzage moeten geven in hun financiers. In november 2014 werd deze wet verder uitgebreid met een regel die Russische politieke partijen verbiedt geld te ontvangen van of samen te werken met NGO’s die als ‘foreign agent’ geregistreerd staan. Dit met als doel buitenlandse inmenging in de Russische politiek tegen te gaan.

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

13 gedachten over “Russia Today onder verscherpt toezicht in de VS

 • Marcel van Leeuwen

  Terecht, de Russen logen over MH 17, (nu erg uitgemolken onderwerp), eerst zou het zijn neergehaald door een SU straaljager, later toen bleek dat het onomstotelijk een BUCK raket geweest was die MH 17 uit de lucht haalde, kwamen ze ineens met een nieuw smoesje dat het dan wel een Oekraïnsche Buck moet zijn. Simpel gezegd wie over één ding liegt, liegt ook over het tweede. RT.com heeft veel leugens verkondigd eerder al. Kasparov Ruslands beste schaker is ook al langere tijd geleden geëmigreerd naar de V.S. Kasparov lag al langer overhoop met Putin’s autoriteit, hetgeen hem duur kwam te staan.

  Beantwoorden
  • Dan heeft u het nieuws niet gevolgd.
   NL moet bij de VN met harde bewijzen komen dat de MH17 door een Buk raket is neer gehaald.
   Elke expert weet al vanaf dag 2 dat het nooit een Buk raket geweest kan zijn.
   Dan was namelijk van het toestel en inzittende feitelijk alleen snippers over gebleven, deze raket heeft een kop met ca 1700 rachigringen van hardstaal en zijn scherp als een mes.
   Moet u ook even bedenken dat het toestel met 900 km/U geraakt word door een zwerm van dit materiaal
   Kunt u ook even het politieke belang voor Rusland aangeven.

   Beantwoorden
   • Marcel van Leeuwen

    De experts zijn er zover ik weet unaniem over uit dat het een Buk raket betrof, ik weet niet welke expert dit niet beaamt? Ten tweede waarom moet ik een politiek belang aangeven? Vraag dat aan de klootzak alias commandant van de 53ste luchtafweerbrigade Sergei M. die hem naar beneden liet halen. Oekraïne had er eveneens weinig belang bij dus wat dat aangaat was het hele neerhalen een domme kwestie. Volgens satellieten van de USA was duidelijk dat de plaats van lancering van de BUK op plaats van pro Russische rebellen plaats vond. Voor mij telt wetenschap en feiten wat de belangen zijn is niet belangrijk als bewijsmateriaal.

    Beantwoorden
    • Toch wel vreemd, Kolonel datek hooft luchtverdediging in toenmalig Polen tot 1989 en die weet heel veel meer van raketten als u en ik.
     Deze man is familie van mijn vrouw en zei direct al dat is onmogelijk een BUk raket.

     Beantwoorden
    • U hebt toch denk zo iets niet begrepen.
     VS eiste van EU sancties tegen Rusland en EU weigerde dat.
     Nu daar weet de VS wel raad mee, een zgn falsflag operatie met MH17 als hulpmiddel.
     En zo ging de EU door de bocht.
     Resultaat is wel heden na 3 jaar dat de EU economie een directe schade heeft van ca 80 miljard wat inhoud dat de totale economische schade van heden 500 tot 1000 miljard, 1,5 tot 2 miljoen mensen hun baan kwijt.
     Het ergste komt nog, mogelijk iets vernomen van het bedrijf Siemens daar gaan komend jaar binnen EU 6900 mensen hun baan verliezen maar we zijn e nog niet want Hoogovens Ijmuiden staat ook op nominatie in opdracht te moeten sluiten.
     Rusland hoor je niet over sancties maar zij zijn wel de baas over alle grondstoffen in hun land.
     Dat merkt plots VS hebben een ernstig titaan tekort en ja het vervelend maar goede kwaliteit titaan is alleen in de Oeral te vinden.
     Als laatste 289 mensen zijn totaal onnodig de dood in gejaagd naast de inmiddels ca 15000 mensen in de Dombass.

     Beantwoorden
     • Marcel van Leeuwen

      Bartje; uw beweringen zijn onjuist. De EU had al sancties ingesteld toen na de spontane Krim inval van de Russen, dit is een heel ander verhaal dan dat van MH 17. Het verschil is dat Gazprom in Europa veel voet aan wal heeft en we dus matig zijn omgegaan met sancties. Maar ik heb het verder niet over politiek in Rusland, ik vind Putins optreden tegen Islamitische Terreurbewegingen namelijk best o.k. Waar het om gaat is dat er in de ruimte satellieten hangen, het SBIRS (Space Based Infra Red System) en hierop was al op dag 1 te zien dat het neerhalen door een BUK was vanuit pro Russische gecontroleerd gebied in Oost Oekraïne. Dit feit maakt elke andere discussie over de toedracht wát MH 17 neerhaalde overbodig. De discussie die later openbleef was wie MH 17 neerhaalde. Daar is Bellingcat mee bezig geweest en die hebben al aangewezen dat het de 53ste luchtafweerbrigade van de Russische eenheid was waar Sergei M commandant over was. Het lag al voor de hand gezien de Russen net als u logen dat het eerst een SU 25 was die er achter zat..overigens haalt een Poolse naam aan die mij niets zegt, in Polen zelf is men wantrouwig over een ‘ongeluk’ met een Toupolev bij Smolensk waar Lech Kaczynski de toenmalige president van Polen inzat.
      Officieel oorzaak mist, maar mogelijk ook slechte verkeersinstructie van de Russen in Smolensk.

     • Helaas, ik heb 0,0% verstand van militaire zaken mijn vrouw en haar familie tegenovergesteld.
      Nu kunt u mijn heel mooie story vertellen maar ik neem van dames en heren die alle hoge rangen in de krijgsmacht hebben eerder aan als waarheid als u verhalen.
      las zojuist dat er in BRD een steeds grotere weerstand komt tegen oorlogvoering met Rusland en zoals blijkt ook in vele andere EU landen.
      De rede is eenvoudig, Rusland zal indien nodig nucleaire tuig gebruiken indien er een aanval komt op Russisch territorium.
      Het is mogelijk niet in u gedachte opgekomen maar het Russisch volk heeft ernstig geleden onder de nazi.
      30 miljoen doden daarvan was 50% van alle Russischse mannen.
      Neemt AUB van mij aan, DAT HEN DAT NOOIT MEER GEBEURD.

     • Marcel van Leeuwen

      Bartje; ik heb verder helemaal niets tegen de Russische bevolking voor alle duidelijkheid. Ik ben alleen tegen propaganda op valse voorwendselen en daar zijn ze niet vies van. Overigens geldt dit ook voor andere grootmachten (zoals de VS zelf) die soms bewust desinfo naar buiten brengen. Ik ga verder ook niet verder in op deze discussie want nu begint u al ineens over een aanval op Russisch grondgebied (waar heb ik gezegd dat ik daar een voorstander van ben?) en u neemt ook niet aan wat ik typ dus dan heeft verder typen weinig zin meer. Hoe komen de Russen erbij dat EU landen hen zouden willen aanvallen? Gaan die leugens daar ook al rond? De versterking van NAVO troepen in het oosten van de EU zone zijn puur als defensie gericht systeem, voor een aanvallend systeem is die opbouw van troepen namelijk zwaar onvoldoende. Zo zelfmoordpoging zijn. Iedereen in de EU weet dat, verder ga ik niet verder op in.

     • Mijnheer iets meer beslagen ten ijs komen zou heel veel geschreven onzin besparen en 1 divisie manschappen en materiaal neen dat is geen aanzet oorlog.
      Geloofd u in sprookjes, ik niet.

     • Als Trump op atoomknop drukt, kan deze generaal weigeren raket af te schieten.
      Heeft u enig idee wat dit betekend.
      Afgelopen week oppert Putin in een informeel dialoog met Trump dat de spielerei van NATO aan de Russische grens weleens zou kunnen leiden dat de stad NewYork binnen 2 uur vernietigd is middels een Russische IBM raket en wapen.
      Weet u, elk mens wilt blijven leven ook Generaals van NATO.
      gesnopen.

     • Heeft u wel eens van de Organisatie van vliegeniers en maatschappijen gehoord OESA genoemd.
      Indienn de Poolse staat zoals het hoort de standaard verklaring had onderschreven wat inhoud dat verantwoordelijkheid altijd bij de eigenaar van het vliegtuig ligt en nooit bij het land waar het incident plaatsvind.
      Waren de wrakstukken allang terug in Polen geweest.
      Ik kan u overigs nog een nieuwtje verklappen, Typulev 154 heeft als een van de weinige een frontradar het is alleen een vervelende bijzaak dat radar geen bos kan registreren.

 • Richard Groen

  Nu hebben de eigen makers van nep-nieuws het monopolie.

  Gevaarlijke ontwikkeling. De staat kiest voor censuur, kritische geluiden het zwijgen opleggen – Stasi-praktijken.

  Maw. Rusland is niet langer de duivelse vijand. Ze kunnen de VS best zelf zonder die legendarische Russische dictatuur transformeren in een digitale gevangenis, een 24×7 politiestaat.

  https://www.globalresearch.ca/our-ever-deadlier-police-state/5614990
  http://beforeitsnews.com/alternative/2017/10/rfid-scanners-strange-metal-towers-at-9-bridges-going-into-new-york-video-3558263.html
  Dit alles zal het westen NUL veiliger maken, zo bewees 9/11 al.
  Die terroristen wisten probleemloos alle veiligheidsdiensten te omzeilen; NSA, CIA, USairforce, NORAD, verkeersleiding – allemaal bij elkaar, en simultaan.
  Dus.
  Zinloos tijd en geld te verspillen aan te gaan achter brave burgers. En de werkelijke daders aldoende tijd te geven weg te komen – en hetzelfde trucje steeds weer te kunnen uithalen.

  Beantwoorden
 • Fan van Mises

  Er valt tegenwoordig moeilijk te beoordelen wat nu nep nieuws is en wat niet.
  Afgelopen week doet de NL-regering een duit in het zakje door te verkondigen dat het aankomende referendum over de sleepwet maar beter niet op een ‘nee’ uitloopt, want dan zouden de Russen vrij spel hebben. Tegelijk wordt gesuggereerd dat de Russen achter de aanzet tot het referendum zouden zitten en dat de Russen er baat bij zouden hebben dat die wet er niet komt. Als of die Russen heimelijk op de kabel berichtjes zitten te versturen. Dat doen ze gewoon openlijk via RT en andere media. Ik wil maar zeggen: onze regering kan er ook wat van als het om onzin uitkramen gaat.
  Nergens worden er concrete voorbeelden gegeven. Noem dan naam en toenaam. Dan kunnen we zelf kijken wat we ervan vinden.

  Mijn zienswijze op het nieuws is dat elke zijde het kleurt zoals het hem uitkomt. En alleen die dingen naar buiten brengt die hem wel gevalt.
  Wil je weten wat er bij jouw politici speelt, vraag het de buren. Die hebben muren met oren. Als ze iets horen dat waar is en wat buurman zelf niet openbaar maakt, dan doet de afluisteraar dat. En andersom hetzelfde. Ergens in het midden ligt de waarheid.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *