Column: Diversiteit van nieuws belangrijker dan ooit

Misschien is het u ook al opgevallen dat er de afgelopen week in de grote media opeens heel veel gezegd en geschreven is over ‘nepnieuws’ en ‘valse nieuwssites’. In mijn column van vorige week schreef ik al over de plannen van Google en Facebook om zogeheten valse nieuwsberichten uit de resultaten weg te filteren. Een zorgwekkende ontwikkeling, want hoe kunnen dit soort bedrijven bepalen wat nou echt nieuws en wat nep nieuws is?

Als het gaat om het verspreiden van valse informatie, dan mogen de gevestigde media de hand ook in eigen boezem steken. Of het nou gaat om de massavernietigingswapens in Irak (die nooit gevonden werden), de euforie over de democratische revolutie in het Midden-Oosten (het werd een totale chaos) of de berichtgeving dat Hillary Clinton zo goed als zeker de verkiezingen zou winnen (het werd Trump, critici beweren zelfs dat de peilingen zó amateuristisch en eenzijdig werden gehouden om Trump kiezers te ontmoedigen te gaan stemmen omdat hij toch geen enkele kans zou maken).

Ik werd afgelopen week gewezen op een redactioneel schrijven in één van de grootste kranten van het land. Volgens dit stuk vormt Rusland een enorme dreiging en moeten wij heel snel vele miljarden meer gaan uitgeven om onze defensie op peil te brengen, zodat wij in staat zijn om weerstand te bieden tegen dit monster. Het monster, dat lijdt aan een enorme expansiedrift, heeft de Krim al geannexeerd en nu ook Iskander raketsystemen met kernwapens in haar enclave Kaliningrad geïnstalleerd, waarmee ze zelfs Berlijn kunnen bereiken.

Hoe subjectief kan berichtgeving zijn? Ik ben het echt lang niet met alles eens wat Rusland doet maar deze boodschap is veel te eenzijdig opgeschreven. Objectieve journalistiek had op z’n minst vermeld dat de NAVO 300.000 troepen in gereedheid brengt om sneller te kunnen mobiliseren naar de grens met Rusland, dat dit tegen alle afspraken is in die gemaakt zijn in het non-proliferatieverdrag na de Koude Oorlog.

Na de val van de Berlijnse muur heeft de NAVO met Rusland verder afgesproken geen uitbreiding van de lidstaten naar het Oosten na te streven. Ook ligt de annexatie van de Krim ligt in de werkelijkheid toch wat anders; tijdens een referendum heeft 97% van de inwoners van de Krim zelf aangegeven bij Rusland te willen horen. Ook het zogenaamde raketschild wat de NAVO vlakbij Rusland wil plaatsen is ze een doorn in het oog.

De officiële reden luidt dat deze tegen Iran is (waar de VS inmiddels een bestand mee heeft), ik kan me voorstellen dat Rusland hier niet 100% in gelooft… Keer op keer blijkt dus dat de gevestigde media in staat zijn valse waarheden te verspreiden. Wat betreft de verslaggeving over Rusland; de belangen die hier op het spel staan zijn veel te groot voor de toekomst van ons allemaal.

‘Russische propaganda’

En alsof dat niet erg genoeg is heeft het Europees Parlement (de politiek dus) deze week ook nog een ontwerpresolutie aangenomen om ‘Russische propaganda’ aan te pakken. Die resolutie heeft betrekking op Russische denktanks, nieuwssites en televisiezenders die berichten zouden verspreiden met als doel de waarheid te manipuleren en de publieke opinie in Europa te beïnvloeden.

We komen steeds dichter bij de wereld die George Orwell beschreef in zijn boek 1984. Daarin beschrijft hij een ‘Ministerie van Waarheid’, dat de complete nieuwsvoorziening manipuleert en ongewenste waarheden probeert te verdoezelen of te verdraaien.

Daling goud en zilver

Zoals u wellicht al gezien heeft, zijn de prijzen van goud en zilver de laatste weken weer wat gedaald. De markt lijkt erop te rekenen dat de Federal Reserve de rente in december gaat verhogen. In een eerdere column heb ik na onderzoek geconcludeerd dat de koers van edelmetalen over het algemeen juist gaat stijgen zodra de renteverhoging een feit is.

Goud werd de afgelopen tijd ruim 10% goedkoper, terwijl de zilverprijs bijna 20% omlaag ging. Een flinke prijsdaling, terwijl er fundamenteel eigenlijk niet zo veel veranderd is. Ook opvallend is dat centrale banken precies het tegenovergestelde doen wat de markt doet, namelijk goud kopen en dollars verkopen.

Veel van onze klanten zien de prijsdaling van de afgelopen weken als een mooi moment om in te stappen of om edelmetaal bij te kopen. Dat zagen we ook terug in de handel, want het was de afgelopen weken weer vrij druk. En dat waren bijna allemaal kopers. “Be fearfull when everybody is greedy and be greedy when everyone is fearfull”.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *