Facebook blokkeert Russia Today

Russia Today kan tot en met zaterdag geen foto’s en video’s meer plaatsen op haar eigen Facebook kanaal, wat betekent dat ze de sociale netwerksite maar beperkt kan gebruiken om verslag te doen van de inauguratie van Donald Trump.

De beheerders van de Facebook pagina van de Russische nieuwszender kregen de melding dat ze tot en met zaterdag geen foto’s en video’s meer mogen plaatsen of delen. De maatregel lijkt het directe gevolg te zijn van de plannen van Facebook om zogeheten ‘nepnieuws’ harder aan te pakken.

‘Nepnieuws’

Met het blokkeren van de toegang voor Russia Today is de eerste stap gezet richting het censureren van nieuwszenders die niet de gewenste berichten verspreiden. Voor lezers van Marketupdate is dit geen verrassing, want we hebben hier de afgelopen twee maanden al vaker voor gewaarschuwd. Onder de noemer van ‘nepnieuws’ kunnen ook websites gecensureerd worden die informatie verspreiden die schadelijk zijn voor de gevestigde orde.

Dankzij de onthullingen van Wikileaks zijn we veel meer te weten gekomen over de donkere kanten van Hillary Clinton en dankzij die zogeheten ‘valse nieuwssites’ krijgen we een heel andere beeld te zien van de situatie in Oekraine en in Syrië.

Censuur

Vrijheid van meningsuiting is het eerste artikel van de Amerikaanse grondwet, maar die wet mag blijkbaar overtreden worden als ze de macht van de gevestigde orde dreigt aan te tasten. Het is te hopen dat het blokkeren van Russia Today op Facebook een vergissing was, maar we vrezen dat dit slechts het begin is van een trend richting het structureel filteren van nieuwsresultaten. Het CIA rapport over zogenaamde Russische hackers dat onlangs naar buiten werd gebracht is een voorbode op wat nog komen gaat, net als de lijst van ‘valse nieuwssites‘ die eind vorig jaar plotseling opdook.

Het is ook niet voor het eerst dat Russia Today onder vuur ligt. Vorig jaar werden ook de Britse bankrekeningen van de Russische nieuwszender zonder duidelijk reden geblokkeerd. De hoofdredactrice van RT was niet verbaasd door de blokkade van het Facebook account. “Als de Amerikaanse regering ons de aanvoer van zuurstof kon blokkeren, dan had ze dat ook gedaan.”

Update (17:13): Russia Today heeft na een korte ban weer volledige toegang gekregen tot haar Facebook account.

Lees ook:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *