Obama opent aanval op persvrijheid met CPDA wet

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op kerstavond een omstreden wet aangenomen die de regering meer bevoegdheden geeft om de verspreiding van ‘valse informatie’ en propaganda aan te pakken. Deze Countering Disinformation and Propaganda Act (CDPA) werd eerder deze maand al door het Amerikaanse Senaat goedgekeurd.

Deze nieuwe wet geeft het Global Engagement Center de taak om ‘vals nieuws’ en propaganda uit het buitenland bloot te leggen en ‘op feiten gebaseerde berichtgeving’ te versterken dat de belangen van de Verenigde Staten en haar bondgenoten behartigt. Ook krijgt de organisatie beschikking over een fonds, dat ze kan gebruiken om NGO’s, denktanks en andere bedrijven te helpen bij het in kaart brengen en analyseren van de nieuwste propagandatechnieken van andere landen.

news_media-teaser‘Ministerie van Waarheid’

Met de invoering van deze nieuwe CDPA wet is het Ministerie van Waarheid een stapje dichterbij gekomen. De eerste stap is om nieuwssites die kritische geluiden laten horen weg te zetten als ‘vals nieuws’ en propaganda. De volgende stap zal zijn om het publiek te wijzen op de vermeende ‘gevaren’ van het zogeheten valse nieuws, met als doel de publieke opinie te manipuleren. Daarmee worden verdere stappen richting het inperken van de persvrijheid gelegitimeerd.

Onder het mom van staatsveiligheid en bescherming van de democratie kunnen er dan steeds meer stappen gezet worden richting het filteren en blokkeren van alternatieve nieuwssites en mediakanalen. Het is geen toeval dat deze wet vlak voor kerst wordt aangenomen, omdat de meeste mensen zich dan met andere zaken bezighouden dan met het nieuws. De Federal Reserve Act voor de oprichting van de Amerikaanse centrale bank werd ook op een kerstavond aangenomen.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders