Geld lenen voor je beleggingspand

In vergelijking met één jaar geleden is de huizenmarkt minder florissant, maar nog steeds is het de moeite waard om te investeren in een woonhuis of een appartement voor de verhuur. Er is namelijk nog steeds een nijpend tekort aan woonruimte in Nederland, en dat blijft de komende 10 jaar ook het geval. Wat maakt het kopen van een beleggingspand interessant en hoe regel je de financiering?

Na een periode van sterke stijgingen van huizenprijzen lijken de prijzen zich te stabiliseren. De gekte is uit de huizenmarkt. Dit is de kans voor potentiële kopers om toe te slaan. Tijdens de periode met hoge prijzen moest je namelijk met tienduizenden euro’s boven de vraagprijs bieden. Nog steeds wordt er boven de vraagprijs geboden, maar wel al veel minder. Er is nog steeds een grote vraag naar huurwoningen. Je kunt jouw beleggingspand waarschijnlijk snel verhuren tegen een goed rendement.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om te kunnen kopen?

Voor het kopen van een beleggingspand heb je kapitaal nodig. Een groot deel kun je financieren en deels moet je zelf geld beschikbaar hebben. Je hebt minimaal 15% van de aankoopsom aan kapitaal nodig. Daar komen de kosten van het financieren nog bij. Denk bijvoorbeeld aan de notariskosten, overdrachtsbelasting en de taxatiekosten. De verhuurhypotheek rente is nog steeds goed betaalbaar, dus laat je niet afschrikken door de gestegen hypotheekrente.

Overwaarde in je eigen woning als alternatief voor spaargeld

Als alternatief voor het inbrengen van eigen geld is het kiezen voor het herfinancieren van je eigen woning ook een optie. Je maakt in dat geval een deel van de overwaarde liquide om te investeren in een beleggingspand. Door het herfinancieren leen je dus een bedrag waarvoor je eigen woning het onderpand is. Je gebruikt de overwaarde van je huis zonder deze te verkopen.

Hoe maak je rendement met een beleggingspand?

Op twee manieren maak je rendement, namelijk door het opbouwen van een overwaarde in het beleggingspand en door het verhuren van het woonhuis of het appartement. Het opbouwen van een overwaarde gaat je ook lukken als de huizenprijzen niet stijgen. Door het aflossen op de hypotheekschuld verlaag je de hypotheeklasten en je betaalt een steeds lagere hypotheekschuld. Zelfs bij licht dalende huizenprijzen bouw je nog overwaarde op.

Door de krapte op de huizenmarkt gaat het verhuren van je beleggingspand zeer waarschijnlijk  lukken. Uiteraard moet je wel een woning of een appartement kopen in een stad of een dorp waar veel vraag is naar woonruimte. Zolang de tekorten groot zijn, gaat het verhuren eenvoudig.

Kies de juiste financiering voor jouw beleggingspand

Er zitten grote verschillen in de rentes en de kwaliteit van de voorwaarden van een hypotheek. Je kiest bij voorkeur voor een geldverstrekker die flexibel is en niet jouw jaarrekeningen of inkomen belangrijker vindt dan de waarde van het onderpand. De aanvraag moet ook niet te lang op het bureau blijven liggen. Kortom, de hypotheek voor verhuur moet goed bij je passen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo